Gazdaság

KOALÍCIÓS TÁRGYALÁSOK – Csúcsosodnak

Gőzerővel folynak az Orbán-kormány megalakítását célzó koalíciós tárgyalások. Lapzártánkkor még nem körvonalazódott, hogy megvalósul-e a kisgazdák elképzelése a vidékfejlesztési csúcsminisztériumról - amely valójában kormány lenne a kormányban.

Értesüléseink szerint a Fidesz-MPP berkeiben szeretnék elkerülni Torgyán József kisgazda-elnök szuperminisztériumának életre hívását. Inkább a földművelésügyi mellett a környezetvédelmi és a honvédelmi tárcát is felajánlják a leendő koalíciós partnernek. Ezzel a gesztussal egyúttal csökkentenék annak kockázatát, hogy Torgyán esetleges későbbi kiválása a kormányból szükségszerűen a koalíció végét is jelentse.

Az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) bázisán életre hívandó gazdasági csúcsminisztérium élére esélyes egyetemi tanár, Chikán Attila neve kevéssé ismert a pénzügyi körökben, a reálszférában azonban annál inkább. Több évfolyamnyi közgazdászt nevelt vállalatvezetésre. Vállalatgazdaságtan című tankönyve az Ecotéka ’98 szakkönyvkiállításon a Figyelő “Megalapozott gyakorlat” elnevezésű különdíját kapta, mint a leggyakorlatiasabb szakkönyv, amely szem előtt tartja a makrogazdasági szempontokat is.) Az elmúlt három évben Chikán vezetésével folyt a Versenyben a világgal című, nagyszabású empirikus kutatás, amely a vállalati szféra valós helyzetét és a gazdaságpolitikával szemben támasztott igényeit mérte fel. A Figyelő információi szerint Chikán az IKIM középvezetésétől lefelé nem tervez alapvető személyi változtatásokat. Hasonló a helyzet a várhatóan Urbán László által irányítandó Pénzügyminisztérium szakembergárdájával is, amelynek munkájára számít a leendő miniszter (Urbán Lászlóval készített interjúnkat lásd a 11-13. ol-dalon).

Matolcsy György várhatóan gazdaságpolitikai műhelyt szervezhet a Miniszterelnöki Hivatal környékén. Emiatt fennáll a veszélye annak, hogy ez az intézmény folyamatosan megkérdőjelezi majd a gazdasági irányvonalat, alternatív gazdaságpolitika kialakítására tesz kísérletet, s keresztezi a felelős irányítás (gazdasági miniszter, pénzügyminiszter, jegybankelnök) elképzeléseit. Ugyancsak a koalíciós tárgyalások kockázati tényezője, hogy kap-e szerepet az államigazgatás bármely szintjén Szabadi Béla, a Független Kisgazdapárt gazdasági kabinetjének vezetője, továbbá Boros Imre, a párt pénzügyi tanácsadója, akinek tevékenysége szakmai körökben túlságosan is jól ismert: elegendő itt a Magyar Nemzeti Banknak a Volkswagennel szemben elvesztett perére, valamint a Magyar Hitel Bankban és a Leumi Hitelbankban végzett ténykedésére utalni.

Boros Imre egyébként egy múlt heti tájékoztatón kijelentette: ugyanazok a pénzügyi szakemberek tűntek fel az utóbbi napokban a leendő koalíciós partnerek körül, akik 1990-ben és 1991-ben úgymond megakadályozták, hogy Magyarország a nemzetközi pénzügyi világ által is elfogadott adósságkönnyítésben részesüljön. Szerinte ezek a pénzügyi személyek “permanens izgatásban” szeretnék tartani az országot, amikor “a koalíció háza táján sertepertélve azzal riogatnak, hogy megharagszik a Nyugat, ha változik az új kormány monetáris politikája”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik