Gazdaság

NYÍLTVÉGŰ BEFEKTETÉSI ALAPOK – Nagy-családosok

A szakemberek úgy tartják, hogy egy-egy alapkezelő szakértelméről négy-öt év után bizonyosodhatnak meg a befektetők. Nyíltvégű alapok azonban mifelénk csak az utóbbi két évben terjedtek el, így egyelőre be kell érni ezen időszak eredményeivel. Míg három éve mindössze két efféle alap befektetési jegyei között lehetett választani, addig napjainkban már több mint 60 ilyen van, sőt, a legtöbb kezelő egész alapcsaládot kínál. A versenynek köszönhetően egyre több a "testre szabott" konstrukció, másrészt ez a helyzet valamennyi alapkezelőt a lehető legjobb eredményre ösztönzi.

Látványosan nőtt a nyíltvégű befektetési alapok népszerűsége az utóbbi három esztendőben. Tőkéjük évről évre megduplázódott, napjainkban lassan már a 300 milliárd forintot közelíti. A piac viszonylag koncentráltnak tekinthető, hiszen a Budapest Alapkezelő több mint 40, az OTP Alapkezelő pedig 30 százalék feletti részesedéssel bír, de a fennmaradó rész jelentős hányada is néhány nagybank tulajdonában levő kezelőnél összpontosul. Ez azért alakult így, mert a piac legrégebbi szereplői már négy-öt tagból álló alapcsaládokat forgatnak – a pénzpiaciaktól a devizaalapokig.

Napjainkban a legszélesebb választékot a Budapest Alapkezelő kínálja: hazai, illetve külföldi értékpapírokat vásárló kötvény- és részvényalapjai mellett működtet egy kimondottan fedezeti ügyleteket kötő alapot, valamint a jogi és magánszemély ügyfeleknek egy-egy kártyást is. Utóbbiak nagy előnye, hogy a befektetési jegyek – a kártya igénybevételével – éjjel-nappal adhatók-vehetők. Hátrány viszont, hogy ezekre a befektetésekre nem vehető igénybe az éves átlagos befektetési állomány 30 százalékára vonatkozó, személyi jövedelemadó törvényben biztosított adóhitel (cégek esetében ez persze nem is fontos).

Nem panaszkodhatnak a választékra a CA IB ügyfelei sem, ahol a bel-, illetve a külföldi kötvényeket vásárlók mellett két hazai részvényekkel foglalkozó alapot, s egy pénzpiacit is működtetnek (külföldi részvényalap itt még nincs). A lassan másfél éves múltra visszatekintő CA Részvény Alap előnye és hátránya ugyanazon tényezőben rejlik, nevezetesen: az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték szorosan együtt mozog a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvények átlagos árváltozását mutató BUX-indexszel. A befektetési alapok egy-egy részvényben legfeljebb portfoliójuk 5 százalékát tarthatják, miközben a BUX-indexben a négy legnagyobb részvény 15-15 százalékos súllyal szerepel – így a részvényalapok hozama erőteljes áremelkedéskor valamivel mérsékeltebb ütemben nő. Igaz, áreséskor is sokkal kisebb a veszteség.

Az eltérő súlyozás mellett tompító hatású az is, hogy az alapkezelők tőkéjüknek összességében eleve csak legfeljebb 85 százalékát tarthatják részvényben, s ezt a maximumot sem szokták kihasználni. A CA Részvény Alap esetében mindenesetre a befektetők bizton számíthatnak arra – függetlenül attól, hogy a BUX esik vagy emelkedik -, hogy a befektetési jegyek árfolyama az átlagos árváltozást mutató indexet követi. Ha a BUX értéke fél év alatt éves szinten csak 2 százalékkal növekedett, akkor a szóban forgó alapot vásárlók is csak hasonló mértékű éves hozamot realizálhattak.

Más a helyzet az idén februártól – megváltozott befektetési politikával – nyíltvégű alapként tevékenykedő CA Növekedési Alap esetében. Ennél ugyanis az a stratégia, hogy a portfoliót úgymond aktívabban menedzselik, azaz gyakoribb a részvények adásvétele. Jó ideig ennek jobb teljesítménye volt, mint a CA Részvény Alapnak. A legfrissebb számítások szerint azonban 3 hónapos időtávban már az utóbbi eredménye bizonyult jobbnak. Az alapkezelő tehát ebben az időszakban rosszul “diagnosztizálta” a piaci helyzetet, vagy legalábbis rossz ütemben cselekedett – ennek tulajdonítható a kedvezőtlenebb eredmény.

Az Inter-Európa Bank által nemrégiben megvásárolt Europool Alapkezelő ma három befektetési alappal várja a befektetőket, július elején azonban ők is további két instrumentummal kívánják bővíteni a kínálatot. A Hunniaalapcsalád hazai részvényeket vásárló tagját speciális jellege miatt érdemes kiemelni. A Hunnia Részvény Alapnál a kezelői ars poetica az, hogy lehetőség szerint az alap portfoliójában 35 százalékos súllyal mindig szerepeljenek részvények, ám ha a piaci helyzet túl bizonytalan, akkor a határidős index eladásával ez a hányad akár nullára is csökkenthető. Ez a stratégia a gyakorlatban azt jelentette, hogy a májusi parlamenti választásokkal együttjáró drasztikus részvénypiaci ár-esés egyáltalán nem érintette a Hunnia Részvény Alap befektetési jegyeinek tulajdonosait. Bár a BUX-index például május 13. és június 10. között több mint 7 százalékkal csökkent, a Hunniások – más részvényalap befektetési jegytulajdonosaival szemben – egy forintot sem veszítettek, sőt, ebben az időszakban is éves szinten 18,52 százalékos hozammal gyarapodtak.

Az OTP Alapkezelő szintén három befektetési alapot működtet. E társaságé az ország legnagyobb alapja, a kimondottan csak állampapírokat vásárló, több mint 82 milliárd forintos tőkéjű OTP Optima Alap. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy kategóriájában indulása óta a legeredményesebbek közé tartozik. Nem elhanyagolandó szempont, hogy a járulékos költségek igen alacsonyak; összegtől függetlenül vételkor 100, eladáskor pedig 300 forint a jutalék (a Budapest-tagoknál 300-300 forint). Nagyobb összeg befektetése esetén már jelentékeny a különbség, például a CA Kötvény Alappal szemben, ahol vételkor 0,2, eladáskor 0,3 százalékot kell leróni (félmillió forintnál például 1000, illetve 1500 forintnyi jutalékot vonnak le a befektetőtől).

Az OTP Quality Alapja stratégiájában leginkább a CA Részvény Alaphoz hasonlítható (előbbibe azonban legalább 3 millió forinttal szállhatnak be a befektetők), míg az OTP Paletta a Hunnia Részvény Alappal mutat rokon vonásokat. A fent említett időszakban – amikor a részvényeket önállóan vásárlók sokat, az alapokat választók ennél valamivel kevesebb veszítettek – az OTP Paletta tulajdonosai éves szinten 55 százalékos pozitív hozamhoz jutottak. Az extraprofit annak volt köszönhető, hogy az alapkezelő nem a meglévő részvényeit adta el az azonnali piacon, hanem határidős ügyletet kötött. A választások mindkét fordulóját követően a határidős árak jóval meredekebben csökkentek, mint a részvények ára az azonnali piacon. A részvényportfolión tehát jóval kisebb volt a veszteség, mint a határidős indexeladáson.

Két éve egyébként még négy-öt hüvelykujjszabállyal lehetett segíteni azoknak a befektetőknek, akik láttak némi fantáziát a nyíltvégű alapokban. Napjainkra azonban módosult a helyzet. Egyrészt már nemcsak a neves hitelintézetek, illetve banki hátterű brókercégek tulajdonában levő alapkezelők tudnak jó – vagy éppen kiváló – eredményeket felmutatni. (A hozamverseny élmezőnyébe számos “hazai befektetők tulajdonában levő cégnek” is sikerült bekerülnie. Ilyen a Procent Részvény, az Imperiál-R, a Concorde 2000 vagy a Korinthos befektetési alap.) Másrészt a szakértelem és a piaci tapasztalat mellett egyértelműen előtérbe került az, hogy melyik alapnak milyen járulékos költségei vannak – mekkora a felszámított jutalék, a tőkeszámla nyitási, illetve vezetési díja, s van-e esetleg készpénzfelvételi díj a forgalmazónál. Alacsony tarifák mellett ugyanis már néhány nap alatt jövedelmező lehet a befektetés. Végül, de nem utolsósorban fontos lehet, hogy milyen módon lehet “menedzselni” a befektetett pénzt, vagyis miféle lehetősége van a befektetőnek arra, hogy telefonon, illetve faxon keresztül – tehát személyes megjelenés nélkül – intézze ügyes-bajos dolgait. Az Interneten keresztül történő megbízások terén, úgy tűnik, a Budapest Alapkezelő lesz az első, amely erre a nyárra ígéri a rendszer üzembelépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik