Gazdaság

KOCKÁZATOS BEFEKTETÉSEK – Újra bíznak

Az elmúlt héten kisebb mértékben emelkedő, illetve stagnáló nyugat-európai és amerikai tőzsdei mutatóknak a Fed váratlan kamatcsökkentése adott nagyobb lendületet. Ennek nyomán csütörtökön a 30 részvény árfolyamából számolt Dow Jones ipari index történetének harmadik legnagyobb emelkedését könyvelhette el, s ez az ázsiai és európai tőzsdékre egyaránt kihatott - köztük a pesti börzére is. Egy német kamatcsökkentés a mai helyzetben látványos árfolyam-emelkedéssel járna, ám a piaci elemzők ezt továbbra sem tartják valószínűnek.

A magyar tőkepiac számára mindenképpen kedvező jel a gazdaság jobb megítélése; márpedig az osztrák Erste Bank a régión belül elsősorban Magyarországot ajánlja a pénzügyi befektetőknek, figyelembe véve az orosz válság korlátozott hatását. E bank az idén még óvatosságra int, ám elemzői szerint a pesti tőzsde számára igen kedvezően alakulhat a következő év. Üdvözlendő fejlemény továbbá, hogy országunkat egyre inkább megkülönböztetik a többi feltörekvő piactól; ezt a “konvergens ország” terminológia is jelzi, amelyet Lengyelországra és Csehországra alkalmaznak még.

A BUX a megelőző napokban egyenletesen, 2-5 százalékkal emelkedett, s ezt az ütemet hétfőn is tartotta. A szerény javulás mögött több papír igen látványos emelkedése áll. A legnagyobb nyertesek jellemzően az oroszországi eseményekre leginkább érzékeny részvények voltak, azaz amelyek korábban a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el. Közülük is kiemelkednek a gyógyszergyári papírok, amelyek árfolyamára igen kedvezően hatott a 3 százalékos orosz importvámpótlék eltörlése, valamint a forgalmi adó korábbi 20 százalékos kulcsának 10 százalékra való csökkentése. Ugyanakkor egy napokban megjelent CSFB-elemzés – igaz, továbbra is vételre ajánlva – jelentősen csökkentette az Egis eredményvárakozásait, 12 havi irányárát pedig az augusztus eleji 11 ezerről 4560 forintra módosította. Az idei évre várt 4,5 milliárd, illetve a jövőre jelzett 6,5 milliárd forintos adózott eredménnyel számolva 577, illetve 833 forintos EPS (egy részvényre jutó nyereség) adódik. Az előbbi paraméterrel, valamint a hétfői 3950 forintos záróárfolyammal kalkulálva 6,85-ös P/E (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) értéket kapunk. A vételi ajánlás inkább hosszú távra értendő, hiszen a vélhetően csalódást keltő háromnegyedéves eredmények miatt november elején eladói nyomás várható.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint az orosz válság 100 millió dolláros kiesést okoz a magyar gyógyszergyártóknak. Az elemzése kitér arra is, hogy az ottani értékesítési problémák felszínre hozták a hazai piaccal kapcsolatos problémákat, azaz – amint az a Richter és az Egis gyorsjelentéseiből is nyomon követhető – a hazai gyártók fokozatos piacvesztését is. Emiatt a kamara szerint megfontolandó eszköz lehetne a gyógyszerimport korlátozása, valamint az ártámogatási rendszer felülvizsgálata.

A Mezőgép erősödése fundamentális okokkal magyarázható, hiszen a társaság 5 évre szóló, 30 millió dolláros (folyó árakon számolva 6,5 milliárd forint értékű) szerződést írt alá az angliai Newage Ltd. motorgyártó céggel. A szállításokra a jövő év második negyedétől kerül sor, így 1999-ben 4,5 millió, majd évi 6-6 millió dolláros árbevételtöbbletre lehet számítani. A szerződéssel járó beruházási költségeket csak később publikálják. A megállapodás nyomán az elemzők felfelé módosították előrejelzéseiket.

A nemzetközi árutőzsdéket tekintve ismét 13 dollár alá csökkent a Brent-minőségű kőolaj barrelje, ez pedig a Mol eredményességét igen kedvezően érintheti. A jövedelmezőséget a keresztárfolyamok alakulása is javíthatja – egyrészt dollárban denominált hitelei miatt, másrészt azért, mert exportértékesítésének zöme is dolláralapú. A keresztárfolyamok változása a Matávot is pozitívan érinti. Az idézett Erste tanulmány a Matávra is kitér, a régió távközlési vállalatai közül leginkább e cég részvényét javasolván vételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik