Gazdaság

RÉSZVÉNYPIACOK – Mozgalmas uborkaszezon

Július elsejével "hivatalosan" is beköszöntött az uborkaszezon a hazai pénz- és tőkepiacokon. Noha a befektetési bankárok zöme az elkövetkező hetekben éves rendes szabadságát tölti, a korábbi esztendőkhöz hasonlóan feltehetőleg most is mozgalmasan telnek majd e napok a Budapesti Értéktőzsdén. Ezalatt a részvényárfolyamok emelkedésére lehet számítani.

Kedvező nemzetközi fejleményeket jegyezhettünk fel a magunk mögött hagyott időszakban. A távol-keleti országok felett némiképp eloszlatták a viharfelhőket a jen árfolyamának védelmében tett amerikai és japán jegybanki beavatkozások. Az orosz költségvetés siralmas helyzetén pedig feltehetőleg javít a moszkvai pénzügyi kormányzat, karöltve a Nemzetközi Valutaalappal.

A magyar részvények árfolyamai az utóbbi hetekben – a társaságok nyereségességét alapul véve – a két évvel ezelőtti szintre zuhantak; innen alighanem csak felfelé vezethet az út. A makrogazdasági mutatók ráadásul a korábbinál minden tekintetben kedvezőbb képet festenek hazánkról, nem beszélve a küszöbön álló NATO-csatlakozásról, és a nemzetközi hitelminősítők javuló besorolásairól. Így első pillantásra semmi sem áll útjában a részvényárfolyamok emelkedésének. Ennek némiképp ellentmond az index elmúlt napokban megfigyelhető hullámzása, ami részben alighanem a még mindig bizonytalan nemzetközi tőkepiaci hangulat számlájára írható.

A kedvező összkép ellenére néhány tényező azért óvatosságra int. Az új kormánykoalíció előtt egy sor probléma orvoslása áll, és a “puding próbája” még csak most következik. A várható nehézségek előszeleként értelmezhető Urbán László visszalépése is, melynek hátterében részben az áll, hogy a koalíciós szerződésben az új kabinet olyan jellegű kötelezettségeket vállalt, amelyek a pénzügyi tárca várományosának tartott szakember számára elfogadhatatlanok voltak. A koalíció életképességének legnagyobb próbatétele a jövő évi költségvetési törvény vitája lesz. Bár a vezető külföldi hitelminősítő intézetek még korábban kilátásba helyezték, hogy az ősszel javítanak hazánk besorolásán, a vita esetleges elmérgesedése ennek elnapolásához vezethet.

A nemzetközi tőkepiacokat ez idő tájt aggasztó távol-keleti, illetve oroszországi események továbbra is időzített bombaként ketyegnek; kedvezőtlen hírek hallatán ismét pánikszerű eladási hullám bontakozhat ki világszerte a részvénypiacokon. A második negyedéves amerikai gazdasági adatokat július végén, augusztus elején teszik közzé. A várakozások szerint a tengerentúli gazdaság mérsékelten növekszik majd, vagyis az inflációt kordában tartó kamatemeléssel nem lehet számolni. Ezzel összefüggésben az elemzők a társaságok nyereségességében is további javulást jeleznek előre. Igaz, e véleményüket úgy fogalmazták meg, hogy még nem tudják: a különböző intenzitással lassan már egy éve tartó ázsiai válság milyen mértékben befolyásolta az egyes cégek eredményességét.

Összességében – a jogos félelmek ellenére – az előttünk álló hetekre a magyar részvények áremelkedése prognosztizálható. Természetesen az árfolyamok várható hektikus ingadozása sokakat elriaszthat a papírok vételétől. Augusztus elejétől viszont mindenféleképpen érdemes lesz résen lenniük a részvényekben utazó befektetőknek, hogy – a fejlett piacokról érkező hírek, illetve a belpolitikai helyzet hatására – adott esetben még kedvező áron tudjanak búcsút venni papírjaiktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik