Gazdaság

MŰANYAGIPARI RÉSZVÉNYEK A BÉT-EN – Kettőre áll a vásár

Egyesek szerint a nagy műanyagipari cégeknél az eddigi robosztus növekedés fenntartása korlátokba ütközik, s a részvényeseknek meg kell barátkozniuk a korábbiaknál szerényebb árfolyam-emelkedéssel. Ennek némileg ellentmond a vezető elemzők véleménye, melyek szerint a tőzsdén jegyzett cégek körében a két szóban forgó társaság, a Graboplast és a Pannonplast egyaránt kimagasló növekedési tartalékokkal rendelkezik.

Néhány hónap híján négy éve annak, hogy a kárpótlási jegyes részvénycseréket követően bevezették a Pannonplast és a Graboplast papírjait a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). Bár a két – akkortájt még sok mindenben hasonló – cég eltérő utat választott saját boldogulásához, egyikük sem szűkölködött a sikerekben az elmúlt években. Akvizíciók, vállalatfelvásárlások sorozatával a régió két vezető műanyagipari holdingjává nőtték ki magukat. Az 1997-es előzetes eredményadatok alapján viszont egyesek azt a következtetést vonták le, hogy a tavalyi évben megtört e két társaság lendülete.

A Pannonplast éves adózott eredménye ugyan csaknem 50 százalékkal múlta felül az 1996-os évit, ám a 2,1 milliárd forintnyi nyereség csaknem felét a pénzügyi eredmény tette ki, ami első hallásra a működési tevékenység alacsonyabb nyereségességére utal. E tény ösztönözhetett néhány elemzőt arra, hogy a részvények eladását javasolja a befektetőknek. Így nem volt meglepő, hogy a papírok jegyzése 8000 forint alá süllyedt. (A pénzügyi eredmény java a TVK-részvények vásárlásával elért árfolyamnyereségnek tudható be. Ez egyben fedezeti ügyletként is kiválóan bevált, mivel a Pannonplast alapanyagainak világpiaci áremelkedése – részben hasonló termékekről lévén szó – a TVK esetében az árbevétel növekedését jelentette.)

Ezzel ellentétben sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy a társaság beruházási politikája továbbra is ambiciózus. Idén 3,5-3,8 milliárd forint értékű beruházások, fejlesztések szerepelnek a tervekben, amiből 1,3, és 1 milliárd forintnyit tesz ki a fröccsöntött műanyag alkatrészeket, illetve műanyagtubust gyártó gépsorok beindítása. A két invesztíció már 1999-ben 1, illetve 0,7 milliárd forinttal nagyobb árbevétellel kecsegtet. A közelmúlt szerzeményei közé tartozó romániai gyártókapacitások fokozatos fejlesztései pedig hosszabb távon biztosítják a társaság tartós növekedését. Minekutána a 13 milliárd forintnyi saját tőkéhez képest elenyésző a kötelezettségek 3,7 milliárd forintnyi értéke, a társaság a későbbiekben gond nélkül képes lesz hitelfelvétellel előteremteni a fejlesztésekhez szükséges fedezetet. Már amennyiben elköltötte a rendelkezésre álló – 3 milliárd forintot meghaladó – saját forrásait.

Az elemzők rövidebb távú előrejelzései alapján is kedvező a kép a Pannonplast eredményességéről. Az árbevétel 30 százalékos növekedésével párhuzamosan az adózott eredmény hasonló ütemű bővülését prognosztizálják. Így az év végére várt 2,7 milliárd forintnyi nyereséggel és a mostani 8800 forintos árfolyammal kalkulálva a részvények P/E (árfolyam/részvényenkénti eredmény) mutatója csak 13 körüli, így a papír alulértékeltnek mondható. Amennyiben a nyereség növekedésével lépést tart a részvények árfolyama, úgy az év végére ismét 12 ezer forint közelébe kúszhat a papírok jegyzése, és ebben az esetben is csupán 18-as a társaság P/E-je (tavaly ősszel 20 körüli P/E-nek megfelelő árakon cserélt gazdát a részvény a parketten).

Ugyancsak sokakban keltett csalódást, s késztetett a részvények átértékelésére a Graboplast 2,3 milliárd forintnyi tavalyi adózott eredménye. Kellemes meglepetést tartogathat viszont a nemzetközi számviteli elvek (IAS) szerint konszolidált eredménykimutatás közzététele, mivel a tavalyi nyereség ez alapján meghaladhatja a 3 milliárd forintot is. Szintén a találgatások középpontjában szerepel a Rába Rt.-ben szerzett 10 százalékos tulajdoni hányad sorsa. A kibocsátás óta ugyanis megduplázódott a gépipari cég részvényeinek árfolyama, s még bizonytalan, hogy a milliárdos nyereséget a Graboplast, vagy esetleg egy másik cég könyveiben írják majd jóvá. A társaság mindezektől függetlenül az alaptevékenységéből is tisztes többletbevételt érhet el az idén. A közép- és kelet-európai piacain pedig a stabil kereslet képes felszívni a többlettermelést. Az előrejelzések szerint a magyar számviteli elvek szerint 3 milliárd forintnyi adózott nyereségre számíthatnak az év végéig a tulajdonosok, így a Pannonplasthoz hasonlóan a Graboplast részvényei is a piaci átlagot meghaladó növekedéssel kecsegtetik a tulajdonosokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik