Gazdaság

Amerikaiak is beszállnak a Paksi Atomerőműbe

Kutatás-fejlesztési együttműködésről szóló megállapodást írt alá az MVM és az amerikai Electric Power Research Institute (EPRI). Mindez Paks szempontjából is hasznos lehet.

Az együttműködés nem csupán a Paksi Atomerőmű hosszú távú biztonságos üzemeltetéséhez járulhat hozzá, de fejleszti az EPRI tudásbázisát is.

„Az EPRI eddigi eredményei részleteiben is megismerhetővé válnak számunkra, emellett bekapcsolódhatunk azokba a jelenleg futó kutatási programokba is, amelyek az erőmű aktuális kihívásainak való megfelelést leginkább segíthetik. A megállapodás mindenképpen fontos lépést jelent az atomerőmű biztonságának és működési hatékonyságának további javítása terén, ugyanakkor az EPRI szakmai potenciálját is növeljük a kiváló hazai szakembereink megjelenésével az egyes fejlesztési területeken” – mondta Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója.

Az EPRI a világ atomerőműveinek 80 százalékával kapcsolatban áll. Az 1972-ben az Amerikai Egyesült Államokban létrehozott intézet független, non-profit szervezet, ami azzal a céllal jött létre, hogy a villamosenergia-ipar kihívásaira megoldásokat találjon. Tevékenysége az iparág szinte minden területét átfogja, tevékenysége mára már harmincnál is több országra terjed ki.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik