Gazdaság

Újabb államosítások jöhetnek

A két fő cél az MVM és a Főgáz teljes tulajdonjogának megszerzése lehet, de ezeken kívül közlekedési cégek és vízműveknél is szóba jöhet a kistulajdonosok kitúrása.

Közzétették azoknak a cégeknek a listáját a cégközlönyben, amelyeknél a nem állami tulajdonosok részesedését az állam venné át – írta az Index.hu. A kormány szerint ugyanis stratégiai érdek, és az ellátás biztonsága miatt van szükség rá, hogy a több mint 90 százalékban állami tulajdonú vállalatokból kitegyék a kisrészvényesek szűrét.

A kisrészvényesek persze egész másképp látják az egészet. Szerintük politikai motiváció lehet a háttérben. S az a véleményük, hogy a kormány a lépéssel a kézi vezérlést szeretné erősíteni és az átláthatóságot csökkenteni. Ha ugyanis nem marad külső ember a nagy állami cégek közgyűlésében, szerintük a civil ellenőrzés is gyengébb lesz.

A célpontok

Az állam teljes tulajdont akar szerezni többek között az MVM-ben és Főgázban, de a listán vannak vízművek (dunántúli, északnyugat-magyarországi, Tisza menti, észak-dunántúli, észak-magyarországi, Duna menti) és Volán-társaságok is (közép nyugat-magyarországi, közép kelet-magyarországi, dél-alföldi, észak-magyarországi).

Ezekben az állam már most is döntő részben tulajdonos, de néhány százalékban magánszemélyek, önkormányzatok is birtokon belül vannak még. Nem kötelező a kivásárlás, de az állam élhet a lehetőséggel.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik