Gazdaság

Visszásságok a nyelvi képzésnél

nyelviskola (nyelviskola)
nyelviskola (nyelviskola)

Úgy tűnik, a nyelviskolák nagyobb részét kihagyták abból a pályázatból, ami százezer felnőtt nyelvi és informatikai képzését támogatná.

Több nyelviskola döbbenten áll a TÁMOP 2.1.2. pályázat lefolytatásának körülményei előtt, és “visszásságokra” hívják fel a figyelmet – írja a HR Portál egy hozzá eljuttatott sajtóközlemény alapján.

Korábban már hírül adták, hogy egy kiemelt uniós projekt keretében (mely „Tudásod a jövőd” néven fut) százezer felnőtt kap lehetőséget arra, hogy idegen nyelvi és informatikai képzéseken vegyen részt. Ez már csak azért is jó lehetőség (mind a foglalkoztatóknak, mind a nyelvtanulást tervezőknek, és a nyelviskoláknak) mert az idei évtől a szakképzési hozzájárulásból nem lehet közvetlenül leírni a dolgozók képzését. Így a nyelvoktatást sem. Csak pályázati úton lehet támogatást kérni.

A Tudásod a jövőd projekt célja, hogy növelje a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességét, valamint munkaerő-piaci, elhelyezkedési esélyeit.

Úgy tűnik azonban, hogy pályázatba csak egy-két szerencsés nyelviskola kapcsolódhat be, és nem több száz, ahogy előzetesen ígérték. Legalábbis ezt írja közleményében az egyik nyelviskola vezetője, Kalmár Róbert.

Az ügyvezető szerint képzőintézményük az elsők között adta be pályázatát. Többször (utoljára december 12-én) megkeresték a kiíró intézményt is, hogy mikor indul a pályázat, de érdemi választ nem kaptak. December 18-án pedig azzal szembesültek, hogy már el is indult a pályázat, ahol a nyelviskolák csak igen szűk köre szerepel a képzők között. Az ő intézményük nincs ezek között, de feltehetőleg sokan mások sem, akiket érdekelt volna a lehetőség. Hiába jelezték ugyanis részvételi szándékukat, nem küldték meg nekik a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat. Így kimaradtak. Kijelenti, hogy a pályázatot kiíró szervezet ezzel a tisztességtelen eljárásrendjével jelentős versenyhátrányt okozott képzőintézményüknek.

Úgy tűnik, a képzőintézmények már előre, még szinte a beadás előtt kiválasztásra kerültek – teszi hozzá. Az is kérdéses szerinte, hogy azok a képzők, akik bekerültek, hogyan tudnak minőségi képzést biztosítani az ország egész területén. Magyarországon az összes még működő képzőintézmény, akik nem szerepelnek a “kedvezményezettek” keretében, jó eséllyel csődbe fognak menni, növelve a kistérségekben amúgy is hatalmas munkanélküliséget – olvasható még a közleményben.

A képzőintézmény ezért azt követeli többek között, hogy az elindított regisztrációs eljárást azonnal szüntessék be, és kezdjék el újra tiszta lappal a pályázatot, s mindenkinek egyforma esélyt biztosítsanak a részvételre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik