mnb
Gazdaság

Itt a monetáris politika 1 x 1-e

A közgazdaságtanban kevéssé jártasaknak készített kiadványt a monetáris politikáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Akár középiskolások is haszonnal olvasgathatják a monetáris politika alapfogalmait és alapösszefüggéseit tartalmazó kiadványt – hangzott el az jegybank szakemberei (Kaponya Éva, Felcser Dániel, Krusper Balázs, Balogh Csaba Kornél, Pulai György) által készített Monetáris Politika Magyarországon 2012 című ismeretterjesztő kötet sajtóbemutatóján.

A könyvet nyomtatásban nem adták ki, de letölthető az MNB honlapjáról, s a későbbiekben e-book formában is elérhető lesz, illetve rövidített, illusztrált változatához az MNB Látogatóközpontban is hozzá lehet majd jutni.

Mint Simor András jegybankelnök is fölhívja az olvasó figyelmét a kötethez írt előszavában:  a kötetben nem térnek ki a bankjegy- es érmekibocsátás, a tartalékkezelés vagy éppen a válság során felértékelődött fontosságú pénzügyi stabilitással kapcsolatos feladatokra. A könyv azokra alapfogalmakra és összefüggésekre koncentrál, amelyek mentén a monetáris politika működik.

Ennek szellemében a kötetben közérthetően és olvasmányosan elmagyaráznak olyan, első hallásra ezoterikusan hangzó fogalmakat is, mint maginfláció, potenciális kibocsátás, vagy éppen transzmissziós mechanizmus. Bár a kiadvány nem szereli föl az olvasót olyan ismeretanyaggal, amellyel teljes egészében megérthetők lennének a monetáris politikával kapcsolatos közéleti viták – ez láthatóan nem is célja a könyvnek -, az alapfogalmak tisztázásával ehhez mégis erőteljes alapozást nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik