Belföld

Tétényi nem megy vissza a képviselő-testületi ülésre

A polgármester korábban felajánlotta lemondását, ha a képviselők ugyanezt megteszik.

Esztergom polgármestere nem vesz részt az éjszakára elrendelt szünet után folytatódó, kormányhivatal előírása alapján összehívott képviselő-testületi ülésen.

Tétényi Éva a Független Hírügynökségnek elmondta: nem egyeztettek vele a pénteki eseményekről, egyébként pedig nem változott meg az álláspontja, tehát nem vezeti le az ülést, erre nem kötelezheti senki. Mint fogalmazott, a kormányhivatal határozatát betartotta az összehívással.

A polgármester továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy Esztergomban új választást kellene kiírni, mert május 31-e után működésképtelenné válik a város. Hozzátette: reggel kilenc órakor egy ápolói konferencián vesz részt, dolgozik tovább, ahogy eddig is.

Az esztergomi Fidesz-frakció péntek reggel 9 óráig rendelt el szünetet, miután a független polgármester nem akarta levezetni a csütörtöki ülést. Azt remélték, hogy a városvezető reggelig meggondolja magát.

Tétényi Éva a megyei kormányhivatal előírása alapján csütörtök estére összehívott ülésen felvetette, hogy lemond, ha ugyanezt megteszik írásban a képviselő-testület tagjai is. Erre nem voltak hajlandóak a képviselők, ezért a polgármester távozott az ülésről. Mint mondta, esküjében azt vállalta, hogy betartja és betartatja az Alkotmányt. Ez szerinte most nem lehetséges annak fényében, hogy a kormányhivatal szerint alkotmányellenes és törvénysértő döntéseket hoztak korábban a testületi üléseken, amelyeken csak a Fidesz-frakció tagjai vettek részt.

A korábbi, fideszes polgármester támogatói és a 2010-es önkormányzati választásokon polgármesterré választott független Tétényi Éva a választások óta nem működik együtt, miközben a várost súlyos adósságok terhelik. Az együttműködés hiánya miatt mindkét fél a másikat okolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik