Gazdaság

Teherautógyárat épít Lengyelországban a Volkswagen

VW Crafter gyártására Hannover-Stöcken is pálázott, de mégis Poznan lehet a befutó.

Új tehergépjármű gyártó üzemet készül építeni a Volkswagen Lengyelországban – számolt be szerdán a dpa hírügynökség a VW haszongépjármű gyártó érdekeltségének vezetői köreiből származó információkra hivatkozva.

A VW Crafter tehergépjármű modell gyártásra eddig a VW haszongépjármű gyártó érdekeltségének (VW Nutzfahrzeuge, VWN) Hannover-Stöcken-i üzeme pályázott, de Wolfsburg a legújabb értesülések szerint a lengyelországi Poznant részesítené előnyben.

A VW Crafter modellt eddig a Daimler gyártotta a Volkswagen számára, mivel a jármű jórészt szerkezet azonos a Mercedes Sprinter modellel. Az együttműködési szerződés érvénye 2016-ban jár le, a Volkswagen ezért már huzamosabb ideje vizsgálja a Crafter modell jövőjét biztosító új telephely létesítésének lehetőségeit.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szintén szerdai keltezésű értesülése szerint a Poznan melletti üzem több mint félmilliárd eurós beruházással épülne meg és évi 70 ezres gyártási kapacitással rendelkezne.

A VW Nutzfahrzeuge szóvivője hírügynökségi megkeresésre a hírt annyiban kommentálta, hogy még nem született meg a végleges döntés, a telephely kiválasztása folyamatban van.

A VW Nutzfahrzeuge jelenleg egy 6200 alkalmazottat foglalkoztató üzemmel rendelkezik a nyugat-lengyelországi Poznanban, ahol a VW Caddy furgon és a T5 kisteherautó gyártása folyik. A Volkswagen leányvállalata a MAN 1000 alkalmazottat foglalkoztató üzeme pedig városi és távolsági buszokat gyárt Poznanban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik