Belföld

Fűtsön forinttal!

Karitatív szervezetek pályázhatnak a jegybank elhasználódott bankjegyeiből készült brikettekre.

Pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybrikettekre. A közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek szeptember 30-ig pályázhatnak a bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására.

Az MMB már negyedik éve ajánlja fel jótékony célra a magas fűtőértékű tömörített pénzkötegeket. A jegybank évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.

A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják a fa vagy a szén fűtőanyagot – emeli ki a közleményben a jegybank.

A pályázatra 2011. szeptember 30-ig lehet jelentkezni. A brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november hó folyamán kezdődik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik