Gazdaság

Bokros ekézte a büdzsét

Kövér és buta államról, cinikus adórendszerről és argentin modellről beszélt a költségvetési törvényjavaslat általános vitáján Bokros Lajos.

Az argentin útra lépett a kormány, mert a különadók kiesésével középtávon óriási lyukat vágott a büdzsébe (Argentína az évezred első éveiben valutacválságon, majd gazdasági összeomláson esett át, részletek itt) – mondta a költségvetési törvénytervezet általános vitájában Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter, az MDF kormányfőjelöltje a párt európai parlamenti képviselőjeként szólt a büdzsévitában.

A politikus a válságadókat piacellenesnek, nacionalistának és szocialistának minősítette. Úgy vélte, azokat a fogyasztók fogják megfizetni, és kivetésükkel a szélsőséges ideológiák jegyében a kormány az általa improduktívnak tartott szektorokat büntette meg, pedig Bokros szerint a bankok „fénylő csillagok” voltak a gazdaság egén.

Az egykulcsos adót Bokros szerint cinikus és visszataszító módon családbarátnak nevei a kormány, de az valójában rontja a középosztály és a szegények életfeltételeit.

A kövér, buta, pazarló állam fennmarad – mondta beszédét befejezve Bokros Lajos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik