Gazdaság

Van még földgáz magyar földben

Vannak még lehetőségek a magyarországi földgázkitermelésben, miközben nagyon jelentős változások várhatók a földgázpiacon - mondták a szakértők az IIR Magyarország GasCon 2010 konferenciáján szerdán Budapesten.

Székely Árpád, Magyarország volt moszkvai nagykövete kiemelte, hogy az Egyesült Államok “szép csendben” túlhaladta az orosz földgázkitermelést, miközben a Nabucco és a Déli Áramlat tervezett megépítése a földgázvezetékekre terelte a figyelmet.

Holoda Attila, a Mol eurázsiai kutatás-termelési igazgatója arról szólt, hogy a Mol-nak van technológiája a kitermelés fokozására a magyarországi gázmezőkön.

Székely Árpád emlékeztetett arra, hogy az amerikaiak megelőzték az oroszokat és 2009-ben 774 milliárd köbmétert földgáz hoztak felszínre, míg az Európát ellátó Gazprom 540 milliárdot.

A volt nagykövet véleménye szerint az orosz szállító ugyanolyan kiszolgáltatott a földgáz ügyében, mint az európai vevők, mert az orosz költségvetés nagy részben a gázexport árbevételétől függ és máshová nem tudnak szállítani, csak Európába.

Székely Árpád szerint Magyarország csak azt teheti, hogy erősíti kapcsolatait Németországgal, ami eddig is a kölcsönösen előnyös érdekeken alapult. A németek ugyanis tulajdonosok a Gazpromban, és sajtóhírek szerint készségesnek mutatkoznak az ukrajnai tranzitszállítások támogatására. Magyarország érdeke az, hogy az európai tranzit Magyarországon keresztül menjen, és a vezetékhálózat rácsos szerkezetű, azaz jól kihasználható legyen – húzta alá a volt nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik