Belföld

Tiltakoznak a pécsi buszsofőrök

A polgári engedetlenségtől és a sztrájktól sem riadnának vissza, mert el akarják vonni a családtagi bérleteket és megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjakat is.

Utcára vonulhatnak a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. és a Pannon Volán dolgozói. A PK Zrt-nél sikerült ugyan az OÉT-tárgyalásokon elfogadott 4-6 százaléknál magasabb bérfejlesztést kiharcolni, de a Pannon Volánnál, illetve a Volán-társaságoknál még nincs megállapodás, mert a tulajdonos MNV Zrt. csak kompenzációt akar végrehajtani, 2,8-3,2 százalék értékben. A közösségi közlekedésben dolgozók érdekképviseletére alakult, mintegy 500 fős Független Demokratikus Szakszervezet elnöke, Hofekker Ferenc a Dunántúli Naplónak elmondta: olaj volt a tűzre, amikor kiderült, hogy el akarják vonni a buszos dolgozóktól a családtagi bérleteket. Az érdekvédők nehezményezik, hogy a kétes ügyekkel terhelt MÁV és BKV hatalmas pénzeket kap a kormánytól, miközben a vidéki városok helyi közlekedése a tönk szélén van. Ezután jött a hír, hogy megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjakat. A sofőrök – legalább 25 év szolgálatot követően – ma 5 év kedvezményt kaphatnak.

Pécs városa három hete rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a PK Zrt.-nél február közepén megállapított 774 milliós adótartozás miatt. A közgyűlést március 9-ig kellett volna megtartani, ám a bama.hu hírportál úgy tudja, hogy még a pontos időpont sincs meg. Keczer László vezérigazgató ugyanis – aki a közgyűlést összehívhatná- betegségére, valamint arra való hivatkozással, hogy nem csatolt a város előterjesztést leveléhez, még nem intézkedett. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat ügyvédje közölte: nem szükséges előterjesztést csatolni, ezért újra felszólítják a vezetőt a közgyűlés összehívására.

AJÁNLOTT LINK:

Sztrájk? Betelt a pohár a buszsofőröknél (bama.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik