Gazdaság

A fejlődő országokban is egyre terjednek

a gazdagabbakban súlyos problémákat okozó betegségek, így a keringési rendellenességek és a cukorbaj - állapította meg a WHO.

A szervezet szerint Egyiptom, Mexikó, Dél-Afrika és Törökország 30 évesnél idősebb női lakosainak háromnegyede túlsúlyos, és hasonló arány érvényes Argentína, India és Kína esetében is.

Dohánynövényben termelnek humán szérum
albumint spanyol kutatók. A vérveszteség után és komoly operációk közben alkalmazott, ma még vérplazmából kivont anyag így olcsón és biztonságosan gyártható, ráadásul nagy mennyiségben: a levéltömeg akár egyezred részét is elérheti az albumin.

Lekottázzák a tojásokat belga kutatók,
akik a repedt tojáshéj azonosítására akusztikai elven működő analizátort fejlesztettek ki. A szerkezet a tojásokra irányított hangimpulzusok visszaverődését vizsgálja, ami alapján azonosítja a törött darabokat.

A szén nanocsövek ügye a legfelkapottabb téma
ma a fizikában, állapították meg német fizikusok. A tudományos kutatók teljesítményének mérésére alkalmazott Hirsch-indexen alapuló számítás szerint e témában publikálnak legtöbbet a fizikusok. A nanocsöveket a nanodrótok, a kvantum pontok és az úgynevezett futball-labda molekula módosulatai, a fullerének követik népszerűségben.

A mobiltelefon bázisállomások jeleit elemezve
sikerült pontosan mérniük a lehullott csapadékot izraeli kutatóknak. Esőben a cellák jelei gyöngülnek, amit a telekommunikációs rendszer érzékel, és fokozza a jelek erősségét. A tudósok a távközlési hálózat ezen adatait felhasználva számították ki a lehulló csapadék mennyiségét; s az eredmények egyeztek a földi csapadékszint-mérő állomások adataival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik