Gazdaság

Mediterráneó

Egy mediterrán jellegű bort penderítünk a Borpultra ezen a héten. Mediterrán jelleg alatt olyan vöröset értünk, mely tüzes, mint a babám szeme, nem teng túl benne a tannin, kerek és lágy, jó ivású és könnyed.












Mediterráneó 1


Mediterráneó 2
Mediterráneó 3

Amúgy a „Villány, a magyar mediterrán” típusú szlogeneket kábé annyira tartjuk igaznak, mint hogy Beethoven a zene Mozartja, Fletó a magyar Blair, Magyarország isten kalapja, és így tovább. E heti borunk ilyen délies. Pinós (nem feka, téglába hajló) rubinszínű, natúr és ászkolt (nem barrikolt) illatú, noha 18 hónapot töltött 3. és 4. éves újhordóban. Kiegyensúlyozott ízképű bor a csúcson átbillenőben, tehát most kell fogyasztani. Kerek, lágy faktúrájú, koncentrált ital ez, iszonyú jó nyeletű, semmi nyers csersav, utóízben érintésnyi avaros-ászkolt jegy villan fel. Egyszerű struktúra, kiegyensúlyozott, délies karakter, 13 százalékos alkohol.

E kis dolgozat fölé görnyedve, áldozatosan róva egymás alá a sorokat, magam ösztönösen jó kis földízű dolgokat pampogtam e borhoz, miközben az égi hatalmak által az Európa fölött kavart vihartól szaggatott Trisztánt hallgattam. Mert éhgyomorra fényes nappal rendes ember nem borozik, magam olívában ázó szárított paradicsomot, kecskesajtot és barnakenyeret adtam fel magamnak, és látám, hogy jó. Vadhoz, bárányhoz, brie és camembert sajthoz is biztos jó. Ragyogó, modernista etikett, elegáns ónkapszula (a megjelenés Győri Zsoltot dicséri), 3000 forintos bruttó polcár.

A bor Gere Tamás és fia, Zsolt műhelyében készült, melyet a hagyományos villányi borászkodás támaszpontjaként tartottak számon, mígnem 2002-től modernizáltak: új pince, barrikhordók, új layout, új, modernistább, lágyabb, koncentráltabb stilisztika. Élen jártak a pinot villányi honosításában, abban, hogy a kékszőlők hisztis és érzékeny burgundi hercege új otthonra talált a sváb-magyar mediterránumban. Ültetvényeik Villány és Nagyharsány között terülnek el, részben a Szársomlyó, e sajátos, a forróságot fókuszáló balkánias ökológiai mészkőzárvány-hegy körül, részben Siklóson. 20 hektáron gazdálkodó, tipikus villányi családi borászat ez, szorgalom és innovatív képesség küvéje.

Villányi Pinot Noir 2002 Gere Tamás és Zsolt. • Kerek, lágy faktúrájú, koncentrált ital. • Vadhoz, bárányhoz, brie és camembert sajthoz. • 3000 forintos polcár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik