Gazdaság

Varsói Vaslady

Nem készül háborúra a lengyel kormánnyal Hanna Gronkiewicz-­Waltz, Varsó új főpolgár-mestere, de ha kell, kemény ellenfél lesz.

– Amikor egy lengyel barátom megtudta, hogy Varsóba készülök Önnel interjúzni, úgy reagált: végre megvan a harmadik olyan lengyel politikus, akiről a magyar sajtó ismét pozitívan ír majd. A másik kettő: Kazimierz Marcinkiewicz exkormányfő, illetve Zyta Gilowska pénzügyminiszter. Mit gondol, miért nincsenek ma Lengyelországban – és a régió többi országában – olyan politikusok, akik a nyolcvanas és a kora kilencvenes évek nagyjaihoz lennének mérhetők?


Varsói Vaslady 1

Fotó: Simon Ernõ

– Marcinkiewicz és Gilowska egyaránt tisztában vannak azzal, hogy Lengyelország Európa része, nyitottnak kell lennie az Európai Unió és a többi tagország felé, és fontos szerepet kell játszania az új Európa megteremtésében. Varsóban ma nincs sok más olyan politikus, akinek hasonlóan pozitív lenne a viszonya az EU-hoz. Gyanakvóak, nem bíznak Brüsszelben, nem bíznak „bennük”. Pedig az unió az „mi” vagyunk, nem „ők”. A másik probléma, hogy jóllehet, Lengyelországban kifejezett sikertörténet volt a gazdaság és a társadalom átalakítása, a rendszerváltásnak vannak vesztesei, méghozzá nem is kevesen. Mindezek után a mostani kormány azzal a jelszóval került hatalomra, hogy minden, ami az elmúlt tizenöt évben történt, elhibázott, igazságtalan és tisztességtelen volt. A külvilág számára ezek a politikusok anakronisztikus figurák, akik szerint ma ugyanúgy a nemzetállam a legfőbb cél, mint egykoron. Pedig ha az integráció és a globalizáció léptékeiben gondolkodunk, Európa ma egy olyan régió, ahol nem csak nemzeti, hanem európai identitástudatra is szükség van, és a kettő remekül megfér egymás mellett.

– Az átlag lengyelek is nehezen fogadják el az ország uniós tagságát?

– Szó sincs róla. A lengyel emberek nagyon is pozitívan viszonyulnak az EU-hoz. A legfrissebb felmérések szerint a tagság támogatottsága 86 százalékos.

– Akkor miért választottak EU-ellenes kormányt?

HANNA GRONKIEWICZ-WALTZ

TUDOMÁNYOS KARRIER. Miután 1975-ben kiváló eredménnyel elvégezte a varsói egyetem jogi és közigazgatási karát, az intézményen belül folytatta pályafutását. Doktori disszertációját 1981-ben védte meg, s 1983-tól a bankjogra specializálódott.

KÖZÉLETI SZEREP. A lengyel törvényhozás közjogi és üzleti jogi szakértő-tanácsadójaként dolgozott 1989 és 1992 között, és 1991-ben tagja volt a banktörvényt megszövegező bizottságnak. ■ Lech Walesa államfő 1991-ben jelölte először a nemzeti bank kormányzójának, akkor azonban a szejm még elutasította az alig ismert egyetemi professzort. Walesa 1992-ben már sikerrel jelölte újra. A következő nyolc évben az amerikai Global Finance szaklap négyszer – 1994-ben, 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben – választott be a világ legjobb központibank-elnökei közé. ■ 2000 decemberében váratlanul lemondott, hogy átvegye az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – Németh Miklós távozásával megüresedett – alelnöki posztját. Londonból 2004-ben tért haza, azóta a lengyel politikának szenteli az idejét.

POLITIKUSI PÁLYAFUTÁS. A jegybank elnökeként 1995-ben elindult az elnökválasztáson, de alulmaradt a baloldali jelölttel, Aleksander Kwasniewskivel szemben. ■ Az ezt követő tíz évben visszatért a pénzügyi területhez, mígnem 2005 őszén a Szolidaritás egyik utódpártja, a jobb-liberális Polgári Platform (PO) színeiben parlamenti mandátumot szerzett. ■ Ez év novemberében Varsó polgármesterévé – vagy ahogyan a lengyelek nevezik: elnökévé – választották.
54 éves, Varsóban született. Férje Andrzej Waltz mérnök. Egy lánya van, Dominika, akinek a révén már „egyszeres” nagymama.
December 2-i polgármesteri beiktatása óta csak két külföldi lapnak nyilatkozott: a Le Monde-nak és a Figyelőnek.

– Az imént az átalakulás veszteseiről beszéltem. Ezeket a politikusokat azért választották meg, mert a kampányukban azzal kecsegtették az embereket, hogy jobb életet teremtenek nekik. Továbbá azt ígérték, hogy akik korrumpálódtak, azokat felelősségre fogják vonni, meg fogják büntetni. Mindezek helyes célok, csakhogy ez még nem egy átfogó politika. Ráadásul ezek nyilvánvalóan üres ígéretek, amelyekre leginkább azok vevők, akik azt akarják hallani: a megélhetési problémáik oka nem az, hogy ők téves döntéseket hoztak, mindez az előző tizenöt év kormányainak a hibája. E retorika szerint nem azért ekkora például a munkanélküliség, mert nincs szükség annyi munkásra, mint régen, és ma már olyan tanult emberek kellenek, akik sokkal rugalmasabban tudnak reagálni a munkaerőpiac változásaira. Nem, ehelyett az volt az üzenet, hogy a kormányok rontottak el mindent, és „mi ezt meg fogjuk változtatni”.

– A szavaiból az következik, hogy a lengyel társadalomnak legalább 30-40 százaléka az átalakulás vesztese, hiszen ennyien szavaztak tavaly a populista és EU-ellenes pártokra.

– Valóban, ha a Jog és Igazságosságot (PiS), valamint a két kisebbik koalíciós partnerét, a Lengyel Családok Ligáját és a Samoobronát is ide számítjuk, akkor még ennél is többre jön ki ez a szavazati arány. Nem hiszem, hogy ennyien lennének az utóbbi másfél évtized vesztesei, valószínűleg csupán arról van szó, a lengyelek ekkora hányada hitte el az ígéreteket, és ennyien vágynak arra, hogy egyik napról a másikra jobbá váljék az életük. Más kérdés, hogy az előző négy évben az országot irányító, Leszek Miller vezette baloldali kabinet volt az átalakulás óta a legrosszabb kormányzat. Áthatotta a korrupció, saját céljaira használta fel a titkosszolgálatokat – egymást érték a botrányok.

– Ez a baloldal ma tagja a frissen alakult Baloldal és Demokraták pártkoalíciónak, amelynek támogatása nélkül Ön nem nyerhette volna el a polgármesteri széket. Milyen együttműködésre készül a baloldallal?

– Nos, Varsót az elmúlt négy évben a PiS kormányozta, és ez idő alatt semmi sem történt. Leszámítva a varsói felkelésnek emléket állító múzeum létrehozását, amit természetesen magam is nagyra értékelek, hiszen az édesapám is részt vett a felkelésben. A varsói polgármesteri széket Lech Kaczynski csupán ugródeszkának tekintette, amelynek segítségével az elnöki palotába juthat. Már a mandátuma harmadik évben az elnökválasztási kampány kötötte le a figyelmét és az energiáit. Az utolsó esztendőben pedig ezek után két ügyvivő polgármester állt Varsó élén. A főváros nagyon megszenvedte ezeket az éveket: nem véletlen, hogy a tavaly őszi elnökválasztáson a Polgári Platform színeiben induló Donald Tusk – miközben országos szinten alulmaradt – Varsóban 60:40 arányban legyőzte Lech Kaczynskit. Majd a mostani önkormányzati választáson: elnyertem a polgármesteri széket, méghozzá úgy, hogy Marcinkiewicz személyében a PiS, sőt, az ország jelenlegi legnépszerűbb politikusát sikerült magam mögé utasítanom. Ami a baloldali vetélytársat, Marek Borowskit illeti, a helyzet az, hogy vele több kérdésben is azonos platformon voltam. Ezzel együtt nem a párt valamely vezetője, hanem a volt államfő, Aleksander Kwasniewski volt az, aki kiállt mellettem, második fordulóbeli támogatásáról biztosított. Igaz, ha őszinte akarok lenni, ő is inkább csak úgy „véletlenül”. Mindketten tagjai vagyunk a „Lengyel Davosnak” nevezett Kryniciai Gazdasági Fórum igazgatótanácsának, amely az idén éppen az önkormányzati választások két fordulója között tartotta őszi ülését. A sajtótájékoztatón az újságírók nem hagyták ki a ziccert, hogy a kampány kellős közepén megkérdezzék az egykori köztársasági elnöktől: mit gondol Hanna Gronkiewicz-Waltzról. Ő pedig csupán erre a kérdésre válaszolva közölte, hogy rám fog voksolni.

– Ez a baloldali bizonytalankodás csak még kérdésesebbé teszi, együtt akar-e működni velük a jövőben?

– A kampányban Marek Borowskival számos, az önkormányzat működését érintő lényegi kérdésben is azonos állásponton voltunk. Ilyen mindenekelőtt az oktatás, amelyet illetően természetesen mindketten elutasítottuk a miniszteri székben ülő Roman Giertych, a szélsőjobbhoz húzó Lengyel Családok Ligája pártelnöke oktatáspolitikáját, de általában is hasonló volt a programunk. Erre alapozva megállapodást kötöttünk az oktatási együttműködésről. Azaz nem koalícióról egyeztünk meg. A másik olyan terület, amelyet illetően egyetértettünk, a város szegény, leszakadó, illetve jómódú negyedei közötti életszínvonalbeli különbségek csökkentése, a társadalmi kohézió erősítése. Harmadszor pedig – miközben valójában ezt kellett volna az első helyen említenem – ott van a decentralizáció kérdése. Mind én, mind Borowski több hatáskört akartunk juttatni a fővárosi kerületeknek. Ezzel szemben a PiS a minél teljesebb centralizációt hirdette, mindent maguk akartak ellenőrizni és irányítani.

– Pártja, a Polgári Platform a Szolidaritás mozgalomból nőtt ki. Gondolja, hogy a szavazói, a párt veterán tagjai megbocsátják Önnek, ha együttműködésre lép a posztkommunistákkal?

– Hangsúlyozom, nem akarok koalícióra lépni a baloldallal, más kérdés, hogy az említett három kulcskérdésben adott esetben együtt fogunk szavazni.

– Budapest főpolgármestere sokszor vívott elkeseredett politikai háborút a pártjával ellentétes oldalon álló kormányzattal. Mire számít, Ön milyen együttműkö­dést, milyen modus vivendit lesz képes kia­lakítani Jaroslaw Kaczynski kormányával?

– Először is le kell szögeznem, hogy jómagam igencsak hozzászoktam az effajta ellentétekhez. A nemzeti bank kormányzójaként elég sok csatát megvívtam a mindenkori kormányokkal. Viszont úgy gondolom, mindkét Kaczynski fivér Varsóban született és itt nőtt föl, és feltehetőleg a jövőben is a főváros lelkes lokálpatriótái lesznek. Azaz remélem, nem fognak hátráltatni abban, hogy fejlesszem a várost. Majd meglátjuk, hogyan fog mindez működni. A magam részéről optimista vagyok.

– Ezek szerint nem készül háborúra a kormánnyal?

– Nem úgy indulok neki a következő négy évnek, hogy háborúra készülök. Másrészt viszont nagyon kemény, kitartó és hatékony tudok lenni, ha harcra kényszerítenek.

– Nem hiába nevezte el Önt a sajtó a jegybanki időkben tanúsított kérlelhetetlen antiinflációs elkötelezettsége miatt „a lengyel pénzügyek Vasladyjének”. Ugyanezzel az elszántsággal készül védeni Varsó érdekeit is?

– Feltétlenül. Arra kaptam mandátumot, hogy fejlesszem a várost és orvosoljam a problémáit. Tegyem rendbe a tömegközlekedést, építsek hidakat, újítsam fel az utakat, húzzak föl kongresszusi és konferenciaépületeket…

– Mindehhez azonban pénz kell, ám mind a költségvetési, mind az uniós támogatások megszerzéséhez szükség lehet a kormányzattal ápolt jó viszonyra. Ráadásul, Budapesttel ellentétben, Varsó csupán egy a lengyel nagyvárosok közül, s megtörténhet, hogy a Kaczynski-kabinet inkább a kormánypárti városoknak adja a pénzt. Nem tart egy effajta versenyfutástól?

– Először is a legfontosabb kérdések a városi közgyűlésben dőlnek el, ahol a Polgári Platformnak többsége van. De arra is készülök, hogy az eddigieknél jóval több külföldi magántőkét próbálok Varsóba csábítani.

– Milyen eszközökkel?

– Mindenekelőtt átgondolt városmarketinggel. S talán az sem szerénytelenség, ha azt mondom: a nevemmel. A személyes hitelemmel, amelyet az elmúlt másfél évtizedben nemzetközi szinten megszolgáltam.

– Annak idején Lech Walesának kétszer kellett jegybankelnöknek jelölnie, míg a szejm áldását adta a személyére. Márpedig az államfői posztért 1995-ben egyszer már harcba szállt. Nem lehet, hogy a második próbálkozás e téren is meghozná a sikert?

– Attól tartok, ehhez még nem érett meg az idő. Úgy kilenc-tíz évvel ezelőtt találkoztam Hillary Clintonnal, és ő akkor azt mondta nekem, hogy az Egyesült Államok még nem áll készen egy női elnökre. Nos, Lengyelország talán a lányom idején tart majd ott, hogy elfogadjon egy női államfőt.

– Azért 2010-ben elindul az elnökségért?

– Nem, nem. Mondtam, ez a feladat a lányom generációjára vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik