Gazdaság

Diszkrombolók

Évről évre nő a céges, vagy magáncélokra használt CD-k és DVD-k mennyisége: csak az idén mintegy 12 milliárd ilyen lézeres adathordozót adnak el a gyártók.












Diszkrombolók 1



Diszkrombolók 2
Diszkrombolók 3

Ezzel párhuzamosan persze a szemétbe kerülő diszkek száma is ijesztően emelkedik, márpedig ezek jó része fontos adatokat tartalmaz, amelyek felhasználásával illetéktelenek óriási károkat okozhatnak. Ezért is jelennek meg a gyártók egyre-másra a lemezeken rögzített adatokat leolvashatatlanná tévő, vagy azokat megsemmisítő megoldásokkal. A japán Elecom nevű cég új hordozható eszköze, az SCR-CD001 elsősorban az otthoni felhasználók számára lehet hasznos, akik létfontosságú adatokat ugyan nem őriznek, mégsem szeretnék, ha kidobott diszkjeiken kutatva idegenek bepillantást nyerhetnének az életükbe. A kütyü az adatokat nem törli le, csupán olvashatatlanná teszi, de a kíváncsiskodók ellen már ez is elég lehet. A szerkezet mechanikai sérülést okoz a lemezeken, mindössze öt másodperc alatt úgy szántja fel felületüket, hogy azokat a hagyományos lejátszók többé nem fogadják be. És hogy a számítógép mellett is használni lehessen, USB-vel csatlakoztatható, s energiaellátását ez a port biztosítja.













Diszkrombolók 1



Diszkrombolók 2
Diszkrombolók 3

Szintén most jelent meg a piacon egy másik, már jóval komolyabb rombolóegység, az ugyancsak japán Plextor eszköze, a PlexEraser, amely CD- és DVD-meghajtó, -író, valamint -törlő is egyben. Ez nagy energiájú lézersugárral az adatokat kódoló barázdák, pitek hordozóanyagát semmisíti meg. Az így kezelt lemez már a profi adatmentőknek is feladja a leckét, a roncsolt adatokat legfeljebb komoly laboratóriumi berendezésekkel lehet valamilyen szinten visszanyerni. A PlexEraser mintegy 40 ezer forintnyi jenért kapható. Aki ennél olcsóbban akar biztosra menni, annak érdemes egy talán kevésbé kényelmes, viszont cserébe legalább látványos megoldást választania: a mikrohullámú sütőt…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik