Gazdaság

Villants új géppel!

Egy-egy régi filmes fényképezőből jó, ha kétévente kijött egy új modell, aminek nagy újítása volt, hogy szürkéről feketére festették a vázat... Ma viszont - különösen a karácsonyi szezonban - szinte egymást érik az újabbnál újabb fényképezők, a plazákban és a netes áruházakban pedig immár nem is tucatszám, hanem százas nagyságrendben sorakoznak az idei fotógépslágerek.

A Fuji málna színben, illetve mokka­barnában is kapható üdvöskéje nem csak a színei miatt érdemes figyelemre. Olyan apró a gép, hogy egy cigis dobozba, kis túlzással, akár kettőt is beszuszakolhatunk belőle, így érdemes vigyázni rá: könnyen elveszíthető. Tulajdonosa viszont aligha akar majd megválni tőle, mert ez már egy olyan masina, amelyik arcfelismerő (!) szoftver segítségével mindig élesre állítja a képen látható emberkéket. Sőt, a neten felnőtt új generáció lelkesen fogja használni a blog-módot, amelynek lényege, hogy egyből az internetre tölthető méretű képeket készíthetünk.

A Fuji gépe sem éppen csúnyácska, de a Kodak igyekszik lekörözni. A kockás design megosztja a közönséget, de a cég immár második, két különálló fotólencsével büszkélkedő fényképezője technikájában is rengeteget ígér. Van a miniatűr kütyüben egy szokványos háromszoros (38-114 milliméteres) zoom lencse, s emellett egy hatalmas, tízszeres optikai zoom is. Persze a méret kompromisszumokat kíván: a képminőség csak mindennapi használatra (értsd: családi eseményekre, kirándulásokhoz) teszik alkalmassá. A hobbifotósok A/4-es nagyítást is készítenek néha, ahol viszont már kiütköznek az apró lencsék optikai korlátai.

Az igényesebb amatőrök inkább minőségi, cserélhető objektíves géppel szeretnek nyomulni. Feltűnést pedig az Olympus új tükörreflexesével lehet kelteni. A csak Európában kapható E-400-as forradalmi újdonsága nem a ma már lassan általánossá váló 10 megapixeles felbontás, vagy éppen a képérzékelőt minden kikapcsolásnál megtisztító rendszer. A masina döbbenetesen apró méretével tűnik ki: csupán 13 centi széles és 9 centi magas, és mindössze 38 deka. Ezzel pedig sikerül kiküszöbölnie a cserélhető lencsés gépek legnagyobb hátrányát. Azokat bizony eddig csak az elszánt „testépítő turisták” cipelték magukkal külföldi túrákra, városnézésekre vagy épp természetfotózásra. Ez a készülék azonban alig nagyobb, mint egy átlagos mai digitális kompakt, képminőségben viszont legtöbbjüket lekörözi.


Villants új géppel! 1

Villants új géppel! 2


Villants új géppel! 3

Villants új géppel! 4

Villants új géppel! 5Fuji FinePix Z5fd

Kinek? Az e-generáció kütyübolond­jai­nak, akik szívesen villognak a látványos funkciókkal. Mennyiért? 80 ezer forinttól. + Arcfelismerő rendszer, blog-funkció, egyedi színek. – Nincs manuális beállítás, csak mindennapi használatra ideális.


Villants új géppel! 2


Villants új géppel! 3

Villants új géppel! 4

Villants új géppel! 5Kodak EasyShare V610
Kinek? A „mindent egyben a farzsebben” életszemlélet híveinek. Mennyiért? 75 ezer forinttól. + Nagyon nagy zoom, nagyon kicsi vázban. – Az apró optikák minősége lehetne jobb.

Villants új géppel! 2


Villants új géppel! 3

Villants új géppel! 4

Villants új géppel! 5Olympus E-400
Kinek? Apró, de félprofi gépet kereső, cipekedni rest, igényes amatőröknek. Mennyiért? Lencsével együtt 230 ezer forintért. + Hihetetlenül apró, minőségi cserélhető optikás gép. – Nincs kézremegés-stabilizátor.


Villants új géppel! 1

Villants új géppel! 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik