Gazdaság

Kutyákkal diagnosztizálnák a rákbetegségeket

Kutyákkal diagnosztizálnák a rákbetegségeket amerikai kutatók. Eredményeik szerint a jó szaglású állatok kiszimatolják a betegséget a tüdő- és emlőrákban szenvedő betegek által kilélegzett levegőből vett mintákban.

A tudósok most arra keresik a választ, hogy az ebek általában a gyulladásokra, vagy kifejezetten a daganatos megbetegedésekre jellemző vegyületeket éreznek-e meg.

HIV-vírus ellenes anyagot találtak német kutatók a napraforgóban. A növény vegyülete lombikban nevelt sejtekben gátolja sikeresen a vírusok szaporodását. Az articsókában és cikóriában már korábban azonosított vegyület HIV-ellenes hatása már ismert volt, de napraforgóban eddig nem találták meg.

Asztmás rohamokat megelőzni hivatott sms-szolgáltatást tesztel az Európai Űrügynökség. A szervezet a műholdakkal azonosított légszennyezési hullámokra figyelmezteti szöveges üzenetekben az éppen veszélyeztetett utcák lakóit London egyik kerületében. A betegek így felkészülhetnek a szennyeződés kiváltotta rohamokra.

Barcelona lesz a tudomány európai fővárosa 2008-ban – hirdette ki a címet kétévente kiosztó Euroscience nevű szervezet. A katalán főváros Nápolyt és Genovát győzte le szoros versenyben. Az idén egyébként München az európai tudományos főváros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik