Szóval: újra szól a kabóca a hűvös völgyben megbúvó kertünkben. Ennek szerintem az a jelentősége, hogy akkor szokott ezen az átlagnál hűvösebb és vizesebb völgyben megszólalni a kapocsi, emez balkáni állatka, ha durva meleg nyár következik. Először 2003-ban csendült fel egyhangú kis dala itten, többször megemlékeztem róla e hasábokon, hogy édes hazám végre szinkronba került önmagával, amennyiben eleddig csak kulturálisan tartozott a Balkánhoz, most már klimatikusan is. És most, pár nappal a hidegrekord után, újra szól a kapocsi. Azt dalolja: meleg nyár jön, tehát jó évjáratunk lesz.
Ilyenkor ügyes átvezetéssel jól esik egy kis rozé ugye. Pazar példányt penderítünk a pultra: a Garamvári Vencel úgynevezett kócsagos rozéját, mit fogyasztva az ember kócsagos lesz, muhaha. (Mely vérprofi borász vezette Garamvári Pincészet lett az imént az Év Pincészete, amihez drakulálunk, erősségem a szellemes szójáték). Igazi kiegyensúlyozott summer wine ez, kategóriájának szép példánya. Balatoni cabernet és merlot küvéje, szép világítós világos piros, élénk, fanyar savai 12 százalékos alkohollal alkotnak (kicsit a sav felé billenő) egyensúlyt, kis széndioxid díszíti, telt, tiszta, jó bor. Az egész centrumában a gyümölcs áll: illatban-ízben üde gyümölcsösség, egy kosár meggy emléke és üde savak; gyümölcs és sav a két kulcsszó tehát. Tökéletesen betölti funkcióját (frissítő, jó beszélgetőbor, generalista gasztrobor, szinte bárhol bevethető egy ételsorban). Nagyon hűtsük le, szerintem akár 6-8 fok közé, a pezsgők ajánlott hőfokára.
Lellei Cabernet-Merlot Rosé Cuvée 2005, Garamvári Szőlőbirtok • Alkohol: 12% • Illatban-ízben üde gyümölcsösség • Jó beszélgetőbor, ételsortól függetlenül szinte bárhol bevethető • 700 forint alatt