Belföld

Ónos eső, hófúvás és széllökés csap le ma

Figyelmeztet (időjárás, )
Figyelmeztet (időjárás, )

Míg keleti országrészben hóhelyze miatt adtak ki riasztást, Budapesten az jégpáncél jelent veszélyt, északon pedig a viharos szél. Az ország kétharmadában elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A reggeli órákban Békésben, Csongrádban és Hajdú-Bihar megye déli peremén, késő este Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkeletibb részén fordulhat elő ónos eső. A hóval borított északkeleti tájakon a déli órákig alacsony hófúvásra lehet számítani. Az esti óráktól az északi tájakon a nyugati szél többfelé viharossá (60-75 km/h) fokozódik – derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

 

Pénteken keleten is lassan megszűnik a csapadék, napközben a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett egy-két órára mindenütt kisüthet a nap. Késő délutántól ismét vastagszik a felhőzet, és estétől egyre többfelé elered az eső. Reggel, kora délelőtt főleg a főváros térségében megerősödik a nyugatira, északnyugatira forduló szél, amely a nappali órákban átmenetileg mérséklődik. Estétől megint erősödik a nyugatias légmozgás, ekkor az ország északi, északkeleti felén viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken 0 fok közelében maradhat. Késő estére csupán 0, +6 fok közötti hőmérséklet várható.

Szombaton kezdetben borult idő lesz, majd nyugat felől lassan szakadozik, csökken a felhőzet. Délelőtt még többfelé, délután már csak keleten várható eső, záporeső, majd ott is megszűnik a csapadék. A hajnali, reggeli órákban északkeleten helyenként ónos eső is előfordulhat. A nyugati, délnyugati szelet többfelé kísérik erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +6 fok között alakul, északkeleten lehet gyenge fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon és a középső országrészben 10, 15, keleten 3, 9 fok között valószínű.

Vasárnap délelőtt beborul az ég, és sokfelé várható csapadék. Eleinte esőre kell számítani, majd a déli óráktól kezdve egyre többfelé havas esőbe, havazásba vált át a csapadék. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de délen akár 9, 11 fok is lehet, majd kora délutántól gyorsan csökken a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik