Gazdaság

Pókrobot az űrben

Jóllehet, a Marson jelenleg is tevékenykedő terepjárók szállítása és landoltatása annak idején simán ment, az űrkutatók számára egyértelmű, hogy a nagyobb tömegű minták vételére, vagy akár hasznos munka elvégzésére alkalmas nagyobb méretű robotokat már nem lenne olyan egyszerű a kiszemelt planétákra juttatni.












Pókrobot az űrben 1



Pókrobot az űrben 2

Pókrobot az űrben 3
Pókrobot az űrben 4

A NASA mérnökei ezért is fejlesztenek olyan, bonyolultabb mozgásokra képes, és egyszerre nagy erőt igénylő feladatokat kivitelező robotokat, amelyek a ma megszokott műszaki megoldásoknál jóval könnyebbek. A Johnson Space Center laborjában összeállított pókszabású robot, a Spidernaut ilyen eszköz lehet.

A géppók nyolc lába a terhelés egyenletes eloszlatásában játszik szerepet, például akkor, amikor rakományt – építőanyagot, kibányászott anyagot, vagy akár asztronautákat – kell szállítani. E könnyű, ám rendkívül erős fémötvözetből készült ízek alkalmazásával nemcsak a robot összes tömege csökkenthető, hanem az általuk egyenként kifejtett nyomás is. A pók így kevésbé szilárd talajon, vagy vékony jégen is biztonságosan járhat, és – ha például naperőmű, vagy teleszkópok felszínén lépeget – a törékeny, sérülékeny felületeket is megkíméli.

A kutatók egy kétlábú modellel kísérletezve próbálják megtalálni a felfüggesztések és ízületek legideálisabb műszaki megvalósításait, és az így kapott egységeket kapcsolják össze később pókokká, idővel pedig, amennyiben ezt céljaik úgy kívánják, akár „százlábúakká” is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik