Belföld

Vona nyugat felé nyitna

Vona-Gabor-es-a-kutyak(430x286).jpg (Vona Gábor és a kutyák)
Vona-Gabor-es-a-kutyak(430x286).jpg (Vona Gábor és a kutyák)

Ez nehéz lesz, mert a német sajtóban neonácikként tartják számon a Jobbikot – mondta.

A Jobbikon kívül senki nem képes leváltani a kormányt – véli Vona Gábor pártelnök, ugyanakkor nem szaladna még előre: szerinte, ha most lennének a választások, nem érnének el olyan jó eredményt, mint amilyenre 2018-ban (vagy esetleg korábban) számítanak. A Magyar Nemzetnek Vona úgy fogalmazott: a támogatottságuk nincs a plafonon, legfeljebb a balliberális politikusok, ha meglátják a Jobbik erősödését.

A veszprémi időközi választáson elrontották a kampányt – ismerte el a pártelnök. Szerinte a mostani közhangulatban az a legfontosabb, hogy ki képes megverni a Fideszt. Tapolcán viszont már korán elkezdték a kampányt, le van játszva az a meccs, hogy ki a fideszes jelölt fő kihívója, az MSZP-re adott voksok elveszett szavazatok lesznek – közölte Vona.

Nem kényszer a kétharmad megakadályozása

Arról, hogy nemrég a jobbikos Apáti István távolmaradása miatt nem lehetett megakadályozni egy kétharmados döntést, Vona azt mondta, tanultak az esetből: ha valaki beteg, négykézláb kell bemásznia, ha valakinek megfenyegetik a családját, őket is fel kell hoznia Budapestre. A kétharmad megakadályozását azonban nem tekintik zsigeri kényszernek, ha valamit jónak tartanak, támogatják, ha nem, nem.

Vona azt mondta: csalódást fog okozni azoknak, akik abban reménykednek”, hogy a Jobbik szélsőséges náci párt, csak most megpróbál cuki módon viselkedni. A stratégiai elképzelése az, hogy határozott, kemény program mellett higgadt, nyugodt hangnemben lépjenek fel. Ebbe Vona szerint nem fér bele a cigányozó Kötél János és a köpködő Kulcsár Gergely sem, de a pártelnök úgy látja, ezek évekkel ezelőtti ügyek, amelyeknek voltak következményei és idővel ki fognak kopni a hasonló dolgok a pártból. Kegyeletsértő, kollektív ítéletet megfogalmazó, alpári megnyilvánulásoknak nincs helye, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne beszélni a hazai zsidóságról, Izrael politikájáról vagy a „cigányproblémáról” – mondta.

Német “döntéskényszer”

Az ilyen ügyek miatt nyugodtan alszik, ami miatt nehezebben, az „a kormányzati felelősség egyre inkább megnyilvánuló realitása” – közölte magabiztosan. A cél a nyugati nyitás, Vona szrint német-orosz-török háromszögben kell érvényesíteni a magyar érdekeket és ezek közül csak Németországgal vannak gondok. A jó kapcsolat kialakítása rettenetesen nehéz lesz, mert a német sajtó neonáci pártként könyveli el a Jobbikot. Szerinte a párt erősödésével szembesülve Németország döntéskényszerbe kerül arról, hogy hajlandó-e párbeszédet folytatni egy néppárti Jobbikkal.

Vona leszögezte: nem Európa-ellenesek, az EU-kritikájuk sem zsigeri. Úgy látják, a jelenlegi EU nem jó Magyarországnak, de kilépésről csak akkor gondolkodnának, ha a jelenlegi csatlakozási szerződésen nem lehet változtatni. Rövid távon azonban a kilépés nem reális – mondta. A NATO-tagság több fejtörést okoz egy elhúzódó orosz-amerikai konfliktus közepette, ezzel kapcsolatban egyelőre csak addig menne el, hogy társadalmi vitát nyitna – közölte.

Németország mellett Vona az Egyesült Államokkal is rendezett viszonyt akar. „Azt szeretném velük megértetni, hogy Magyarország egy független ország, amelyik a saját útját járná, ezért ne próbáljanak bennünket a konfliktusaikba beleráncigálni” – jelentette ki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik