Gazdaság

Helsinki után – dramatizálás nélkül

Helsinkiben a lengyel vétó és Putyin nyersessége kudarcra ítélte az EU-orosz csúcsot. A rejtélyes háttér: gyilkosság Londonban.

Javier Solana, az Európai Unió „külügyminisztere” Helsinkiben, az EU-orosz csúcsértekezlet után azt nyilatkozta: „Végül majd minden megoldódik. Nem kell a dolgot túldramatizálni.” Majd igyekszem szót fogadni, bár nem lesz könnyű.

A lényeg igen egyszerű. Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország verejtékes diplomáciai erőfeszítései ellenére a csúcs nem tudta betölteni fő feladatát: nem volt képes megújítani az unió és Oroszország együttműködési szerződését. Semmi dráma. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte: a hivatalosan 2007. január elsején lejáró szerződés érvényességét prolongálják és „rövidesen” újra megkísérlik „igazi” megújítását.


Helsinki után – dramatizálás nélkül 1

Gömöri Endre, újságíró

ELLENTÉTEK SZÖVEVÉNYE. Barroso formális gesztusa nem tudta elfedni azt az abszurd helyzetet, hogy az egyik oldalon 25, hamarosan 27 állam egységére van szükség a hatékony fellépéshez, míg a másikon egymagában Oroszország áll. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden vitában „beépített” az oroszok előnye. Ilyen háttér előtt Helsinkiben az ellentétek valóságos szövevénye tárult fel.

A döntő szerepet az ultrakonzervatív, nacionalizmusát merev „nemzeti katolicizmussal” ötvöző lengyel kormány és a Putyin elnök által megszemélyesített, sajátos „demokrácia” nyílt konfliktusa játszotta. A lengyelek vétója akadályozta meg a szerződés megújítását. Varsó két feltétel teljesítését követelte az oroszoktól. Először: a hús- és zöldségexportot sújtó embargó feloldását. Másodszor: az európai energiacharta és a hozzá kapcsolódó energiatranzit protokoll ratifikálását. Putyin, mint várható volt, mindkét követelést elutasította. A vétó érvénybe lépett, és a vita hozta felszínre a többi ellentétet.

Putyin reagálásának nyersessége jelezte, hogy fölényét az egész EU-val szemben demonstrálni akarja. A húsexport ügyében elvetette Barroso javaslatát egy háromoldalú (Brüsszel-Moszkva-Varsó) egyeztetésre, majd húsbeviteli embargóval fenyegette meg az egész uniót, arra hivatkozva, hogy a román és bolgár sertésvész miatt 2007 októberéig az EU is tiltja az onnan érkező hús importját. Putyin ezt a technikai kérdést politikaivá emelte, mondván: „Sajnálatos, hogy az EU tagjaivá fogadja az ilyen országokat, anélkül, hogy konzultálna velünk az összes feleket érintő kérdésekről.” (Olli Rehn, az EU bővítési főbiztosa: „Putyin ezzel az átlátszó manőverrel akar nyomást gyakorolni az unióra.”)

Ennél összetettebb ellentétpárok alakultak ki az energiakérdésekben. Az alapgondot az Európai Unió számára itt is a Putyin-rezsim által vezényelt Gazprom-diplomácia jellemzi. Ez kihasználja az EU függését az orosz gáz- és olajimporttól; a Kreml a nyersanyagot leplezetlenül politikai nyomásra használja, és erre legfőbb eszköze a Gazprom. Helsinkiben Putyin ezért ismét megtagadta az energia-charta ratifikálását, mert úgy véli, hogy az gátolná a Gazprom nyomulását Nyugat felé. Ez a mozgás azonban meg is osztotta az unió tagállamait. Németország (a Balti-tenger alatt épülő vezetéken át) közvetlenül kaphat orosz gázt, és Moszkva ígérete szerint az export európai elosztó központja lesz. Így üzleti értelemben a Gazprom-diplomácia haszonélvezőjévé válik. Hasonló helyzetben van néhány német, francia, olasz és holland energiaipari nagyvállalat. Ezt a csoportot kemény érdekellentét állítja szembe a minden típusú orosz államot mély (és indokolt) bizalmatlanággal kezelő három balti országgal, valamint a német és orosz szándékokat hasonló gyanakvással fogadó lengyelekkel. (Közbeeső, pragmatikusabb – de távolról sem azonos – a magyar, cseh és szlovák álláspont. Helsinkiben a lengyel vétópolitikát a volt szovjet befolyási övezet országai közül egyik sem támogatta. A balti államok sem.)

Az energiavitának volt azonban egy olyan vonzata is, amely frontálisan szembefordította az unió egészét az oroszokkal. Ez a befektetési politikával volt kapcsolatban, amelynek egyetlen lehetséges forrása orosz részről az energiaexport hatalmas bevétele. Az EU illetékes bizottsága Helsinki előtt egy nappal bejelentette: egy januári Fehér Könyvben javasolni fogja, hogy az unió energiaipari trösztjei szabadon dönthessenek energiakészletük és elosztó hálózatuk piacra bocsátásáról. Egyben indítványozták, hogy az oroszok is tegyék meg ezt a lépést. Putyin „elővágása” Helsinkiben: „A Gazprom meg fogja őrizni integritását. Ez nemzeti ügye az Orosz Föderációnak.”

A MÉREG NEVE… Ez történt a finn fővárosban – de ott is inkább Londonra néztek, ahol (23 órával Helsinki előtt) szörnyű kínok között meghalt Alexander Litvinyenko, egy „disszidens” hajdani KGB-tiszt. Utolsó óráiban levelet diktált. Putyint vádolta, hogy parancsot adott az ő megmérgezésére. Londonban a szakértők megállapították, hogy Litvinyenkót radioaktív anyaggal mérgezték meg. A brit rendőrség ebből azt vonta le, hogy „állami” kezdeményezés áll a merénylet mögött. Itt a tárgyias bölcsesség véget ért, s elindult a kombinációk áradata. Ezek hiteles mérlegét máig senki nem vonta meg, de Helsinki légkörét megmérgezték. Az már tragikomédia, hogy Londonból a lengyel vétó óráiban kürtölték világgá a méreg nevét: polónium…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik