Belföld

Filemon Kristóf: Én vagyok a Munkáspárt történelmének legfiatalabb központi bizottsági tagja

Vajon mit tetováltatna magára egy tizenéves kommunista? Pont azt, amit egy kilencvenkilenc éves. Villáminterjúzzuk a jelölteket a Veszprém megyei hármasban.

Pár hete, pont ilyen este szintén budapesti pályaudvaron kaptunk néhány percet egy tizenéves kommunistától, Szentpáli Kolostól, aki szintén egy időközin indult, szintén Veszprém megyében. A különbség csupán annyi, hogy ő a Keletit jelölte meg, ön pedig a Nyugatit. A vasút valami rafkós vörös trükk?

Ne keressen konspirációt ott, ahol nincs.

A Délit még igazán összehozhatnánk. Van még tinédzser kommunista tartalék a Munkáspártban?

Májusban Egerszalókon lesz időközi polgármester-választás, ott egy huszonkét éves fiatalembert indítunk. Szerencsére fiatalodik a szervezet.


Fotók: Neményi Márton

Az ön családjában sok a kommunista?

Rajtam kívül senki.

Volt MSZMP-s?

Nincs.

Munkásőr?

Az sincs. Se édesanyám, se nagyszüleim, senki. Ez nekem teljesen magamtól jött.

A szülei mivel foglalkoznak?

Édesanyám tanítónő, nagyszüleim fodrászok. Az apai ággal nincs kapcsolat.

Harag van?

Kétéves voltam, amikor elváltak, annyit tudok, hogy valamikor katona volt.

Mi a Filemon név története?

Idén februárban változtattam erre, édesanyám családneve. Úgy éreztem, sokkal inkább illik hozzám, mint a régi… Tavaly Túri Kristófként indultam Jászberényben és Szolnokon, mint polgármesterjelölt.

Milyen eredménnyel?

Mondhatni, hogy az országos munkáspárti átlag fölöttivel.

Azt, mondhatni, nem nehéz megugrani.

1,1 százalék volt Jászberényben, Szolnokon 0,7 körül.

Szóval honnan a Filemon?

Görög eredetű. A nagypapám nagypapája még a monarchia idején jött Görögországból Magyarországra.

A Filemon és Baucis igazán szép történet.

Meg a Bibliában van ugye Pál apostol harmadik levele a filemonokhoz.

Az miről is szól?

Munkáspárti szemszögből nem egy jó történet. Filemonnak megszökött a rabszolgája. Mindketten keresztények voltak, és Pál apostol arról írt Filemonnak, hogy ha a rabszolga visszatér, hittestvéreként fogadja.

Miért lenne rossz történet ez „munkáspárti szemszögből”? Szentpáli Kolos a múltkor épp arról mesélt nekünk a vágányvégen, hogy ő bizony a kommunistasága mellett istenfélő ember. De ezek szerint ön nem templomjáró.

Csak mint turista.

Mindkét irányban elkél az éberség. Ön „a tisztesség és a becsület nevében” felszólította Pad Ferenc szocialista jelöltet, lépjen vissza az indulástól. Az ideológiai palettán ő áll önhöz legközelebb, mégis pont őt pécézte ki. Miért? Vagy úgy van ez a materialistáknál is, mint a keresztény históriában, hogy a katolikusok legszívesebben reformátusokat égetnek és viszont?

A miénk is régi történet. A szociáldemokratákkal hosszú ideje vannak konfliktusai a kommunistáknak.

A fogkiverés, a veseleverés, Recsk, Gulag több is mint sima konfliktus.

A szociáldemokraták is nagyon sokszor szúrták hátba a kommunista mozgalmat, nemcsak Magyarországon, hanem világtörténelmi szinten is. Pad Ferenc azokat a baloldali jelszavakat használja, melyek a Munkáspártot illetnék meg, és ezzel félrevezeti az embereket. Hogy a Fidesz polgári, keresztény értékekkel kampányol, jól van, egészségükre. Hogy a Jobbik szélsőséges, nacionalista politikát képvisel, az is. Na de pad! Megjegyzem, Vonáék a programjukat a Munkáspártéból ollózták ki.

Mégis előrébb tartanak, mint a néhány tizedszázalékos Munkáspárt.

Mert jobban el tudják adni nemzeti köntösben, tényleges tartalom nélkül azt, amit mi vörös köntösben szeretnénk eladni… Pontosabban nem eladni, hanem mi ezt tényleg így is gondoljuk. Pad Ferencről még annyit, azt hittük, a tisztesség és becsület jelent számára valamit. Bár persze egy MSZP-s jelölttől igazából nem vártunk semmit.

Szezonjuk van a súlyos kifejezéseknek. Ön most a tisztesség és becsület párossal kampányol, a jobbikos jelölt, Rig Lajos pedig sok éve azt varratta magára, hogy becsület és hűség.

Az övé teljesen más ideológia.

Ha minden jelöltnek kötelező lenne felvarratni magára valamit, ön mit választana?

Talán azt, hogy Világ proletárjai, egyesüljetek!

Hová?

A bal öklömre.

Kiférne?

Kisbetűkkel.

Ön egészen fiatal. Mikor született?

Kilencvenöt december három. A Munkáspárt történetének legfiatalabb központi bizottsági tagja vagyok. A mostani kongresszuson, tizenkilenc évesen választottak be. Még a harmincas években, vagyis az illegalitásban sem volt ilyen.

Most se hallani önökről sokat, szinte illegalitásban működnek.

Hát igen, de a történelem kiszámíthatatlan. 1917. január elsején ki gondolta volna, hogy egy év múlva ott lesz az októberi forradalom? Vagy ki gondolta volna 1990 decemberében, hogy egy év múlva összeomlik a Szovjetunió?

Tán a CIA.

A történelemben bármi megtörténhet.

Most vasárnap mi fog történni?

Egy és két százalék közötti eredményt kifejezetten jónak tartanék. A választás kiváló lehetőség visszatérnünk ebbe a régióba, növelni a helyi párttagságot.

Tapolca környékén nincs is alapszervezetük, legalábbis a neten nem lelni nyomát.

Most már van! Ajkán sikerült felállítani.

Hány fővel?

Öt-hat.

Reaktiválódó veteránok?

Az utcán jöttek oda hozzánk azzal, hogy annak idején tagok voltak. Akad köztük idősebbek, de olyan is, aki még csak a negyvenes éveit tapossa.

Szóval mi lesz vasárnap?

Arra vagyok kíváncsi, hogy ezek a tőkés pártok mennyire tudják megvezetni az embereket.

Kik a tőkés pártok? Önökön kívül mindenki más?

Igen! Mind a gazdagok oldalán áll. A lényegen egyik sem akar változtatni, egyik sem akarja megdönteni a milliárdosok hatalmát. Mind csak azt szeretné, hogy ők is ugyanolyan milliárdosok legyenek, és az ő kis mögöttes körük is magas pozícióba kerüljön. Azt hiszem, József Attila mondta, hogy a tőke és a fasizmus jegyesek. Most vasárnap a Jobbik nyer, vagy a Fidesz. Mindegy, mert ha nem a Munkáspárt, akkor az emberek érdekeit továbbra sem képviseli majd senki a Parlamentben. Mi tudnánk elvinni az egyszerű emberek hangját a Parlamentbe.

Ön.

Igen.

Hol tanul?

A Corvinuson. Nemzetközi tanulmányok angol nyelven. Első év.

Jól tudom, hogy ön lényegében az őszödi beszéd miatt lett kommunista?

Jól. Arra figyeltem fel, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése utáni tüntetéseken olyan táblákat emeltek fel, hogy kommunisták, takarodjatok. A kezembe akadt egy politikai kisszótár, még a nyolcvanas években adták ki, fekete kötés aranybetűkkel, kikerestem benne a kommunizmus kifejezést, és voila, azt írja: mindenki szükséglete és képességei szerint! Arra gondoltam, hogy hát nem ez kellene nemcsak Magyarországnak, hanem az egész világnak?!

És akkor mi történt? Mint a megtérő keresztényeknél, fény öntötte el a szobát, ön pedig hitet tett Marx, Engels, Lenin és Thürmer mellett?

Nem, csak próbáltam kapcsolatba lépni a magyarországi kommunista mozgalommal.

Mindez 2006 zűrös őszén? Na de akkor ön még nem volt tizenegy éves.

Így igaz.

Na.

Nem viccelek! Meg lehet kérdezni a volt tanáraimat és a volt osztálytársaimat. Szolnok, belvárosi iskola.

A tanárok és az osztálytársak között talált elvtársakat?

Volt, aki legyintett, volt, aki megpróbált eltéríteni a szándékomtól, de én kitartok emellett. És többen a mai napig segítenek nekem például aláírásgyűjtésben, pártpropagandát végezni.

Később hogyan alakult az ideológiai fejlődése?

Próbáltam informálódni, kerestem könyveket, gimnazista koromban jött a Kommunista Kiáltvány, A tőke három kötete, Lenin művei. Azóta már olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy a munkáspárti ifjúságot képviselhettem Madridban, Görögországban, vagyis a nemzetközi mozgalomba is egyre inkább belelátok.

Pártpénzből?

Nem feltétlenül.

Saját zsebből?

Onnan is. Nincs állami támogatás, nem az emberek pénzét herdáljuk el ilyenekre.

Dolgozik az egyetem mellett?

Természetesen. Főleg nyáron. Nagymamám szomszédságának kerti besegítés, cseresznyeszedés. Munkáspártiként nem ismeretlen előttem a munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik