Gazdaság

Magyaros bor

Van egy bortípus, mely tán leginkább megfelel a tradicionális magyar borról alkotott képnek.


Magyaros bor 1

Tradíció alatt most nem a kombinátos hígságot vagy agyonászkolt, korlátolt, borhibákkal telitűzdelt parasztbort értjük, hanem olyasmit, hogy egy fehérbor koncentrált, tüzes, ásványos, hordóban érlelt. Mint a száraz tokaji, a somlói vagy a badacsonyi.

Ilyes bort állítunk ezúttal a Borpultra. Megnéztük a pincészet szürkebarátját és a chardonnay-ját is, a fókuszpontba a kései szüretelésű olaszrizlinget állítjuk. A borok egységes stílusúak: kemény csillogású, tiszta, nehéz fehérek, komoly extraktokkal és tüzekkel. A bámulatos ősmagyar rackabajszú Nyári Lőrinc etikus, tiszta borairól van szó, melyek Hegymagas oldalában villognak, mint a sárkányölő páncélja. Boldog, akinek a Balaton-felvidéken présháza van. Nekem is megadatott, hogy egy efféle szépséges présházból nézdegélhessek a tóra a Kisleshegy tetejéről, Nyári pincéje pedig egyenesen a Balaton-felvidék legszebb présháza lett 1999-ben. 7,5 hektár a Szent Gyögy-hegyen, 5,5 termő. Reduktív technológia, azaz irányított-temperált krómacél erjesztőtartályokban készülő borok. A cél az ászoktér, azaz a hordós érlelőtér növelése. A hozamkorlátozott vulkánborok az ászkolással, a hordós érleléssel nyerik el ugyanis végső formájukat, simulnak össze intenzív, magas értékű komponenseik, kerekednek le savaik, szelídülnek tüzes szeszeik. A késői olasz alapanyaga 15 százalékban aszús és 30 százalékban töppedt szemet is tartalmazott, a must szárazra lett kierjesztve. A bor aranyszínű, telt botritiszes (aszús-nemespenészes) illatú, savai lekerekedtek, telt és lágy faktúrájú, mazsolás, de száraz ízének diós hátteret ad a hordó, mesés mazsolás utóízé-
ben kis rizlinges kesernye. Kerek, elegáns, lágy karakterű, uniszex, nagyon jó ivású bor, ahogy iszod, egyre többet szeretnél belőle; az értők bora ünnepi asztalokra. Az elegáns címkék és a kiváló ízlésű honlap Somogyi Márkot dicséri. Ízlés és összefogottság e magyaros bor minden dimenziójában. •Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2003, Nyári pince

•Alkohol: 14,9 % • Sav: 6 g/l • Extrakt: 31 g/l • Nem szabad a perifériára, az asztal és az ételsor peremére száműzni, hanem be kell állítani középre, egy kis diós sajtot mellékelni, oszt’ annyi •1850 forintos pinceáron

Ajánlott videó

Olvasói sztorik