Gazdaság

Gyurcsány távozása megingatná a magyar piacot

Keddi londoni elemzői vélemények szerint komoly piaci kockázatot jelentene Gyurcsány Ferenc lemondása; hitelminősítői vélemény szerint az eddigi események mindazonáltal nem érintik a magyar adóskockázati besorolást.

Juliet Sampson, az HSBC befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci stratégája kedden az MTI-nek azt mondta: a magyar papírok piaci értékelése jelenleg „elsöprő mértékben” a reformprogram hitelességén alapszik, a program hitelessége viszont jelentős részt Gyurcsány Ferenchez, illetve az ő hatalmon maradásához kötődik.


Sampson szerint ezt az magyarázza, hogy Gyurcsány érdeme a szocialisták választási sikere, és a kormányfő „egyedülállóan befolyásos helyzetben van”, amikor a „politikailag igen nehéz” reformlépések megtételére kerül a sor. Ezért bármilyen fejlemény, amely miatt úgy tűnne, hogy Gyurcsány Ferenc esetleg távozik, megingatná a magyar piacot, fogalmazott a londoni elemző.
Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc „nem politikai újonc, és nem is olyasvalaki, aki könnyen hagyná magát az eseményektől sodortatni”.


Kockázatos lenne a vezetőváltás


Arra a kérdésre, hogy ha Gyurcsány mégis távozni kényszerülne, az okozhatna-e komolyabb tőkekivonást a magyar piacról, Juliet Sampson azt mondta: nem számít arra, hogy a miniszterelnök távozik, de ha ez valamilyen okból mégis bekövetkeznék, az „egyértelműen negatív” piaci fejlemény lenne. Utódjának ugyanis újra kellene teremtenie a hitelességet, nemcsak a költségvetési programét, amelyet Gyurcsány dolgozott ki és vitt keresztül, de aziránt is bizalmat kellene keltenie, hogy ő is képes végigvinni a csomagot a következő választásokig, mondta az elemző.


Sampson szerint nem világos, hogy létezik-e olyasvalaki, aki „Gyurcsányéhoz hasonló beszédkészséggel és a (csomag) végigviteléhez szükséges puszta akaraterővel bír”.


A Dresdner Kleinwort – a Dresdner Bank londoni befektetési részlege – által kedden kiadott elemzésben is az áll, hogy jelenleg „nagyon kockázatos politikai lépés lenne” a vezetőváltás a kormány élén, főleg akkor, ha nagy hirtelenséggel történik, mivel nincs olyan közismert és hiteles jelölt, aki készen állna a reformok erőteljes továbbvitelére.


A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint az ellentmondó hírek ellenére még mindig valószínűbb, hogy Gyurcsány Ferenc a posztján marad, mint az, hogy nem. Az éjszakai erőszakcselekmények képei „rondák ugyan”, de a GS elemzése szerint nem várható, hogy az összecsapások eszkalálódnak, és a lakosság zöme sem pártolja az erőszakot.


Nincs más választás


Lehet, hogy a szocialistákat nem választják újra négy év múlva, de még ha a kormányfő végül le is mondana, akkor sincs sok egyéb választásuk, mint a költségvetési megszorítások továbbvitele, áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében.


Kai Stukenbrock, a Standard & Poor’s hitelminősítő térségi hitelfolyamat-elemzője az MTI-nek kedden azt mondta: a magyarországi események önmagukban nem befolyásolják a szuverén magyar adóskockázati besorolást, mert nem érintik közvetlenül azokat a kritériumokat – például a szuverén adósságkibocsátó hitelképességét vagy a közfinanszírozás helyzetét –, amelyeket az S&P általában elemez.


Stukenbrock megfogalmazása szerint még az sem gyakorolna szükségszerűen hatást a besorolásra, ha a miniszterelnök lemondására irányuló követelések teljesülnének.


Az már azonban érintené a magyar adósosztályzatot, ha a jelenlegi események, vagy egy esetleges váltás a kormány élén gyengítené a közfinanszírozás rendbetételével és az előterjesztett reformprogram végrehajtásával kapcsolatos kormányzati eltökéltséget, mondta a Standard & Poor’s szakértője.


Hozzátette: ha a fejlemények akár közvetett hatásaként is, bármely okból a gazdaságpolitikai döntéshozók úgy éreznék, hogy nem akarják vagy nem tudják olyan keményen továbbhajtani a reformokat, ahogy jelenleg szeretnék, annak jó eséllyel negatív hatása lenne a magyar adósosztályzatra. Jelen pillanatban azonban a Standard & Poor’s nem lát erre utaló jeleket, mondta az MTI-nek a hitelminősítő térségi elemzője.


A Standard & Poor’s éppen az egyensúlyi csomag júniusi bejelentése után minősítette vissza a magyar adóskockázatot az addigi elsőrendű „A mínusz”-ról a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes „BBB plusz”-ra, azzal az indokkal, hogy a magyar kormány költségvetési konszolidációs programja „figyelemreméltó” ugyan, a közfinanszírozási helyzet azonban nagyobb mértékben romlott, mint amennyit a program javítani fog rajta még maradéktalan végrehajtás esetén is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik