Belföld

Szakmát kaptak az elítéltek

Borton(960x640)(8).jpg (börtön)
Borton(960x640)(8).jpg (börtön)

680 elítélt vett részt a TEtt programban, közülük 316 fő szakmát szerzett.

A TEtt kilenc megyében több mint tízezer embernek nyújtott közvetlenül segítséget. A program célja az volt, hogy javítsa a bűnmegelőzés területén dolgozó szervezetek együttműködését, korszerű ismeretek megosztásával tegye hatékonyabbá a munkájukat.

A TEtt értékelésére a Belügyminisztérium kutatást végzett, amely elsődlegesen a megvalósítás folyamatát és a programmal megcélzott csoportok elégedettségét vizsgálta.

A kutatás szerint a Belügyminisztériumnak, a Miskolci Egyetemnek, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának együttműködése eredményes volt.

Eredmények

A program hatására többek közt egyértelműen mélyült a fogvatartottak társadalmi- és munkaerő-piaci reintegrációjában érintett intézmények közötti kapcsolat és kommunikáció. A részt vevő intézetek és reintegrációban érintett intézményi környezetük együttműködési keretei kidolgozottabbakká, intenzívebbekké váltak.

A másik jelentős hatás az utógondozói hálózat munkájának intenzívebbé válása és a pártfogó felügyelet munkájával való összehangolása. A szakemberek szerint a reintegrációs tanácsadás jelentős mértékben hozzájárulhat a fogvatartottak sikeres társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedéséhez, és csökkentheti az elítéltek bűnismétlési kockázatát.

A fogvatartotti interjúk eredményei

A reintegrációs program egyik kiemelt célja az volt, hogy növelje a közvetlen célcsoport motivációs szintjét a társadalmi visszailleszkedést illetően. A szabadulás utáni boldogulás megkérdőjelezése gyakran merült fel témaként, de voltak olyanok is, akik szerint a szakmaképzésen szerzett ismeretek jól hasznosíthatók a szabad életben.

A készség- és képességfejlesztő tréningeket befejezők hasznosnak tartják a foglalkozásokat, illetve a szakmaképzést a szabadulásuk utáni boldogulás szempontjából. Körükben az elutasító vagy szkeptikus álláspont szinte egyáltalán nincs jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik