Belföld

Nincs napirenden az alaptörvény újabb módosítása

alaptörvény (alaptörvény, )
alaptörvény (alaptörvény, )

Nem került napirendre a Magyarország Alaptörvényének harmadik módosításáról szóló törvényjavaslat – ez tartalmazta volna az új földtörvénnyel összefüggő változtatásokat is – az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának hétfői ülésén, mivel nem nyújtotta be az előterjesztő.

A testület ugyanakkor tárgyalta az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat. Ezek közül az ellenzéki képviselői indítványok nem kaptak többséget, míg a kormányoldali javaslatokat támogatta a szaktárca és a bizottsági tagok többsége is.

A módosító javaslatok között egyebek mellett volt olyan – Győrffy Balázs (Fidesz) és Jakab István (Fidesz) indítványa –, amely a vis maior ügyeket kívánta rendezni, hogy a termelők ne legyenek a továbbiakban kiszolgáltatva a nagykereskedői szerződéseknek, ha azt rajtuk kívül álló ok miatt nem tudják teljesíteni.

A bizottság által benyújtott módosító javaslatok főként a földtulajdonszerzést szigorítanák az uniós tagállamok polgárai számára, illetve a földhasználati nyilvántartás szabályait pontosítanák, valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) jogosítványait kívánták kiterjeszteni. Ez utóbbi esetben a testület úgy döntött, hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodási szerződések körüli anomáliák miatt – azok tisztázásáig – erről a kérdéskörről nem tárgyal.

Jóváhagyta viszont, hogy a tejágazatban a szakmaközi szervezet – egy vonatkozó uniós rendelkezés szerint – egyszerűbben kaphassa meg a szakmaközi elismerést működéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik