Belföld

Matolcsyék szerint felpörgött a gyerekgyártás

babakocsi (babakocsi, anya, csecsemő, )
babakocsi (babakocsi, anya, csecsemő, )

A családbarát adórendszer növelte a gyermekvállalási kedvet - véli a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A kormány 2010-ben bevezetett egy olyan adórendszert, amelynek köszönhetően tavaly nyolcszázezer szülő megközelítőleg 160 milliárd forintnyi családi adókedvezményt tudott érvényesíteni. A családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20 százalékkal nőtt a háromgyermekesek reálkeresete – áll a tárca a közleményében.

Az idén eddig 5,2 százalékkal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, az eddig megismert adatok bizakodásra adnak okot – állítja a tárca.

A KSH szerdán nyilvánosságra hozott adataiból valóban ez derül ki, a statisztikai hivatal azonban hozzáteszi: a halálozások száma is nőtt, majdnem 2 százalékkal. És bár a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, továbbra is fogy a nemzet: mindent egybevéve április végén 9 millió 944 ezer lakója volt az országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik