Belföld

Így kerülje el a gombamérgezést

gomba (gomba)
gomba (gomba)

A gombamérgezés miatt több haláleset is történt a közelmúltban, ezért fontos, hogy csak ellenőrzött gombát vásároljunk.

A most véget ért, tartós meleg őszi időjárás miatt hosszú gombaszezonra számíthatnak a kalapos finomság kedvelői. Az őszi gombaszezon az idei szárazság miatt egy hónappal később kezdődött. Viszont a szokásostól eltérően nemcsak a hegyekben jelentek meg nagy számban a kalaposok, hanem az alföldi réteken, legelőkön és az alföldi erdőkben is. Így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a lakosság érdekében fokozott óvatosságra kéri a fogyasztókat.

Annak érdekében, hogy mindenki elérhesse a hozzá közel eső szakembert, a NÉBIH honlapján közreadja a gombaszakellenőrt foglalkoztató piacok listáját is, megjelölve azok nyitva tartási idejét. Fontos tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azokat a gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Kiemelten fontos, hogy ha gyűjtött gombából készült ételeket fogyasztunk, és utána megbetegedünk (vagy erre gyanakszunk), azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük. A gombatoxikológiai vizsgálatokat a NÉBIH laboratóriuma végzi. A vizsgálatkérésre vonatkozó információk itt találhatók.

Vadon termő, gyűjtött gombát csak állandó szakellenőri jelenlétet biztosító piacokon, szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, melyet az árusnak a gomba mellé ki kell helyeznie.

A NÉBIH biztonságos gombafogyasztással kapcsolatos, korábban közzétett tájékoztatója itt érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik