Belföld

Jávoréknak nem kellett Kerényi ajándéka

Karácsony Gergely és Jávor Benedek elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány háromszázmillió forintot költött a Nemzeti Könyvtárra, miközben a könyvkiadás további teljes támogatására kétszázmilliót szántak. A két LMP-s politikus ezért kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban visszaadta a Nemzeti Könyvtár sorozatának első hét kötetét, amelyeket Kerényi Imre ajándékként küldött el a frakcióvezetőnek.

Az elköltött pénzmennyiség arra utal, hogy a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által összeállított „kurzuskönyvtár” másfélszer annyit ér, mint a teljes magyar könyvszakma. Jávor Benedek ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért döntött úgy, hogy visszaadja az ajándékba kapott köteteket. Az LMP frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, nem a sorozatban megjelenő szerzőkkel van problémája.

Úgy tűnik, hogy miután Kerényi Imre bevégezte az alaptörvény díszkiadása körüli munkáját, „újabb vödröt és lapátot kapott, hogy a homokozójában tovább játszadozzon” – mondta Jávor Benedek szerdán Budapesten. A politikus azt kérte, a Nemzeti Könyvtárra szánt forrásokat inkább a magyar könyvkiadásra fordítsák.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azt mondta, a kultúra területén egyszerre van jelen a pazarlás és a szűkösség. Éppen a napokban derült ki, hogy a kulturális költségvetésből 2,5 milliárd forintot zárolnak. Egy olyan országban, ahol az elmúlt két évben drámaian visszafogták a kulturális támogatást és a kulturális sokszínűség folyamatosan sérül, ilyen kultuszkönyv-sorozatokra nincsen szükség – mondta. Ezután a két politikus a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium portáján leadta a könyveket. Azért éppen ott, mert a könyvekhez csatolt levél a tárca fejléces papírján érkezett.

A Nemzeti Könyvtár elnevezésű sorozat október elején indult útjára. Az első köteteket október elején mutatta be a sajtó képviselőinek Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Kerényi Imre akkor elmondta: első körben 2013 karácsonyáig összesen 24 kötet jelenik meg, többek között Tormay Cécile, Esterházy János, Bethlen István, Kós Károly és Bánffy Miklós tollából, életéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik