Gazdaság

Virtuális hallókészülék

Modern hallókészülékek állnak ma már a hallássérültek rendelkezésére, ezek a legtöbb esetben szoftveres úton programozható digitális eszközök.

Így a testre szabott soksávos zajszűrés, gerjesztésgátlás, hangerő-szabályozás, vagy kiegyenlítés már a legtermészetesebb hangzást biztosítják. Mit sem ér azonban a tökéletes hangzás, ha a hallókészülék viselése kényelmetlen – ezért is dolgoztak ki szkennelésen alapuló illesztési módszert a Siemens mérnökei.

Manapság a hallójáratról készült lenyomat alapján alakítják a jól illeszkedő hallókészülék formáját. E műveletet során, amelyet általában az audiológiai szakrendelésen végeznek el, kétkomponensű anyagot fecskendeznek a fülbe és a fülkagyló felületére; megszilárdulás után áll elő a minta, amelyet postáznak a gyártó cégnek, s ott ennek alapján készítik el az eszközt. Ezt a meglehetősen hosszadalmas eljárást egyszerűsíti a Siemens új módszere. Ennek alkalmazása során a hallójáratról készült lenyomatot egy speciális, forgó lappal rendelkező készülékkel még a rendelőben beszkennelik, és a forma virtuális modelljét e-mailen továbbítják a gyártónak. A rászorulók így hamarabb, kevesebb költséggel juthatnak hozzá az életminőségüket jelentősen javító, a lehető legkényelmesebben viselhető hallókészülékhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik