Gazdaság

Hidrogén napenergiával

Sokan a hidrogént tartják a legígéretesebbnek az alternatív energiaforrások közül, hiszen használatával lényegesen csökkenthető a hagyományos tüzelőanyagok okozta környezetszennyezés.

Egy – görög, német, dán, és angol szakemberekből álló – kutatócsoport most új módszert fejlesztett ki a gáz előállítására. Ennek alapja egy napenergiával működő reaktor, amelyben, hasonlóan a villamos árammal működő megoldásokhoz, vízbontással állítják elő a hidrogént. A külsejét tekintve az autókban használatos katalizátorokhoz hasonlító hatszögletű szerkezet számos csatornát tartalmaz – ezekben zajlik a víz hasítása. „E járatokat olyan különleges nanoanyagokkal vonjuk be, amelyek a vízből megkötik az oxigént, s a tiszta hidrogént kiengedik a reaktorból” – magyarázta a Figyelőnek Atanasziosz G. Konsztandopoulosz, a görög vegyipari kutatóintézet (CPERI) igazgatója. A folyamathoz szükséges magas hőmérsékletet a Napból nyerik. A reaktor belsejét borító nanobélés a hidrogén elszabadulása után a hő hatására az oxigént is elengedi, majd az egész folyamat kezdődhet elölről.


Hidrogén napenergiával 1

A projekt a közelmúltban megkapta az Európai Unió legrangosabb tudományos kitüntetésének számító Descartes-díjat. A fejlesztők a reaktort elsősorban a forró égövi szegényebb országok piacaira szánják, ahol erőművek és villamos hálózat hiányában is alkalmas lehet kisebb települések energiaellátására. És bár e technológia egyelőre drágább a hagyományos hidrogén-előállításnál, rendkívüli előnye, hogy elszigetelt egységként is működőképes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik