Gazdaság

Pénzgyári riport

Páratlan megérzések, gyorsaság és kötélidegzet - ezekről híresek a bankközi devizapiacon ülő kereskedők. A Figyelő két bank treasury részlegében is testközelből tapasztalhatta meg, hogyan dolgoznak azok, akiknek adott esetben több milliárd forintról kell egyetlen másodperc alatt dönteniük.

Hol történhet meg az, hogy Boba Fett és Horst Tappert milliárdos tételben üzletel egymással? Nem, nem számítógépes játékról van szó, s nem virtuális pénzről. Ahogy a Csillagok háborúja fejvadásza, úgy a Derrick főfelügyelőt megszemélyesítő színész is egy-egy magyar devizakereskedőt ihletett meg, hogy őket válasszák becenevüknek az egyik kereskedési rendszerben. Pedig ezek a traderek egyáltalán nem kispályás játékosok. Egy százezer eurós kötés a hazai bankközi devizapiacon szinte a semmiség kategóriába tartozik, s forintban számolva, a milliárdos nagyságrendűek is természetesnek számítanak. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, azon a helyen, ahol ezek a traderek dolgoznak, általában rendkívül jó a hangulat, stressznek nyomát sem látni. A treasury külön világ a bankokon belül, s úgy tűnik, aki egyszer megszereti, nehezen tud szabadulni tőle.


Pénzgyári riport 1


Pénzgyári riport 2

Pénzgyári riport 3

Az ING Bank treasuryjében. A hatalmas tétek ellenére oldott hangulatban folyik a munka a kereskedõk és az üzletkötõk termében.

Pénzgyári riport 4

BIDET KÉRNEK. „Akkor van baj, ha a dealing room csendes” – mondja Liener Gábor, a Raiffeisen Bank treasury vezetője. S valóban: ottjártunk ideje alatt nemigen volt olyan perc, amikor ne hangzott volna el egy-egy hangos, földi halandó számára alig érthető mondat az Akadémia utcai bankközpont ötödik emeletén levő teremben. „Hatszázezer euróra bidet kérek” – rikkant a sales csapat egyik tagja, s néhány másodpercen belül érkezik is a válasz a kereskedő részéről az aktuális árfolyammal. Az ügyfél kérdése természetesen az euró/forint kurzusra vonatkozott, a hazai bankok ezt a devizapárt kereskedik a legnagyobb tételben.
A Raiffeisen treasuryje piacvezető a hazai kereskedelmi bankok között. A hosszú, keskeny teremben 36-an dolgoznak, többségük a szobán végigfutó hosszú asztal valamelyik oldalán kap helyet. Az ablaknak háttal ülnek a kereskedők, velük szemben pedig a salesesek. Az elrendezés nem véletlen: a Raiffeisennél az ügyfélmegbízások aránya meghaladja a 60 százalékot, igen fontos tehát, hogy a megbízókkal folyamatosan kapcsolatban álló sales munkatársak állandó és közeli kontaktusban legyenek a traderrel, aki azonnal aktuális árfolyamokkal tud szolgálni. A működés menete ugyanis az, hogy a kereskedőtől kapott árinformációt a sales munkatárs közli az ügyféllel, aki ezt követően dönti el, hogy ad-e megbízást. Ha igen, a sales továbbítja az igényt a kereskedőhöz, aki végrehajtja az ügyletet.


Ebben a láncban igen fontos a gyors információáramlás. Az ár gyorsan változhat, ezért előfordul, hogy mire az ügyfél eldönti, hogy kötni akar, az üzletet már nem lehet tető alá hozni a pár másodperccel korábban bemondott szinten. A kereskedő az árra irányuló kérdéskor ezért nem azt a kurzust adja meg, amelyen abban a pillanatban kötni tudna, hanem azt, amelyet a saját várakozásai szerint egy-két percen belül is tartani tud. Ennek kitalálása pedig nem könnyű feladat. A bankközi piac nem úgy működik, mint a tőzsde. Ahogy a neve is mutatja, itt a pénzintézetek egymás között kereskednek, s a megbízók nem látnak jelen idejű árfolyamokat – vagy amit látnak, annál lehet jobb is. Nincs ajánlati könyv sem, ahol a kereskedő látná a többi bróker által bevitt összes ajánlatot, csak egyet tud: az éppen aktuális legjobbat. Ezt visszavonják, módosítják, a legjobb vétel és eladás közti rés hol szűkül, hol tágul. Különféle zárt rendszereken keresztül persze a kereskedő is bekérhet ajánlatot a megcélzott termékre a többi banktól, de köthet enélkül is, ha elfogadja az éppen felkínált ajánlatok egyikét. Bonyolultnak tűnik mindez, és az is: egyedül a kereskedő az, aki valóban átlátja.


Az ING Bankban a treasuryhöz vezető út átvezet a client (vállalati kapcsolattartás) osztályon. Ott még semmi különlegeset nem lehet látni: egy nagy teremben sok munkaállomás, a szokásos telefonokkal, számítógépekkel, monitorokkal. Amikor azonban Kosárszky Gábor, a treasury vezetője elkalauzol részlege ajtajáig, már látszik, hogy más világba csöppenünk: az ING Financial Marketsnek nevezett osztályra való bejutáshoz már nem jó az átlagos banki belépőkártya, bárki tehát nem léphet át a treasury küszöbén. Az ajtón túl azonnal feltűnik, hogy mindenki három monitorral dolgozik. A szigetszerűen elhelyezkedő munkaállomás-csoportoknál 4-6 ember ül. A szoba közepén, központi helyen, négy monitor, illetve egy kisebbfajta telefonközpont előtt köti az üzleteket Kolba Miklós devizakereskedő, alias Boba Fett. Két másik kollégája alkotja még a sziget „élővilágát”, egyikük szintén az azonnali devizapiaccal foglalkozik, másikuk pedig a forwardügyletekkel. Egy további szigetnél dolgozik a fixed income, vagyis a kötvénykereskedő csapat, egy harmadik pedig a sales team bázisa. A szobán belül külön üvegketrecben foglal helyet a bank négy elemzője.


Az ING – a Raiffeisen és a CIB mögött – a harmadik helyen állt a forex forgalmi toplistán az idei első negyedévben (az állampapírpiacon a legnagyobb szereplő), az itteni üzletmenet azonban más, mint a Raiffeisenben. Az ING-nél az ügyfélmegbízások aránya jóval alacsonyabb, itt a saját számlás kereskedés dominál.



Pénzgyári riport 5

A Raiffeisen Bank treasury terme. Folyamatos kapcsolat a megbízókkal.

A PROFI VESZÍTHET. A Raiffeisenben a hosszú asztal közepe felé ül a kereskedők vezetője, Éder György, jobbján a devizások (fx), balján pedig a kötvényesek (fixed income) és pénzpiacosok (money market) foglalnak helyet. A Magyar Nemzeti Banktól nemrégiben átigazolt szakember, amellett, hogy felügyeli az összes tradert, maga is kereskedik. Ez érvényes a treasuryfőnökre, Liener Gáborra is. „Előfordul, hogy a nap végén az derül ki, vesztettem; ezt az összes kolléga láthatja, de nem ciki, itt profik dolgoznak” – mondja. A Raiffeisennél van egy proprietary trader, vagyis saját számlás kereskedő is: neki egyáltalán nem kell foglalkoznia ügyfélmegbízásokkal, kimondottan az a dolga, hogy kereskedjen, amivel akar, és termeljen nyereséget. Emellett külön opciós piaccal foglalkozó kereskedő is van, egy 4 fős csapat pedig strukturált termékek kifejlesztésére és értékesítésére specializálódott.
A treasury röviden úgy működik, hogy reggel 9-től délután 5-ig tart a pénzgyártás; a saját számlás pozíciók nagy részét a nap végén lezárják. Sokmilliárdos nyereségek és veszteségek eredőjének kell pozitívnak lennie, hiszen a bankok komoly éves szintű profitelvárást támasztanak a treasurykkel szemben. Ezek a részlegek felelősek természetesen a bankok eszközeinek kezeléséért is: ha több a hitel a betétnél, akkor a lehető legolcsóbb forrást keresik, ellenkező esetben pedig a lehető legmagasabb kamatra helyezik ki a többletet.


Az egyre ambiciózusabb célok elérése azonban nem könnyű. Ha a bank új városokba jut el, új fiókokat nyit, természetes módon növeli eredményét és mérlegfőösszegét. A treasury esetében azonban az emelt profitcél mást jelent: lényegében azt várják el tőle, hogy például 30 százalékkal okosabb legyen, mint a megelőző évben. Ennek ellenére mindkét treasuryfőnök állítja, hogy eddig mindig sikerült megfelelni az elvárásoknak.


S hogy kik azok, akik a pénzt gyártják? Senki sem születik banki deviza- vagy kötvénykereskedőnek. Ez tipikusan az a pozíció, ahol nem a papír számít, hanem az érzék. Liener Gábor szavaival: „megfelelő érdeklődés nélkül biztos nem megy”. Persze nem árt, ha valaki tisztában van a Black-Scholes-féle opcióárazási képlettel, de kevés közgazdász lesz csak jó kereskedő. Kolba Miklós például igen régi motoros: még a kilencvenes évek elején, a telefonos üzletkötős időszakban tanulta ki a szakmát. Liener Gábor 13 éve árfolyamok faxolásával és segédüzletkötői munkával kezdte banki pályafutását, mielőtt belecsöppent a kereskedői munkába. Hamar kiderül egyébként valakiről, hogy van-e érzéke a dologhoz, vagy nincs: a többmilliárd forintos tételek mozgatásához, a veszteségek lelki feldolgozásához kötélidegzetre van szükség. A tradert természetesen az eredmény minősíti: aki tartósan tudja szállítani a profitot, az ért a szakmájához, aki pedig nem, még lehet jó bankár, de a treasurybe jobb, ha csak vendégként lép be.


PONTOZOTT POÉNOK. Kolba Miklós kifogyhatatlan a különféle tradersztorikból. Amikor beszélgetünk, éppen forintgyengülésre játszik, így elégedetten szemléli, ahogy a kurzus átlépi a 249-es szintet. Fél szemmel persze mindig a monitort figyeli. Aztán elhangzik a teremben egy vicc, mire a treasury legtöbb munkatársa egy Medveczky Ilona arcképével díszített táblácskát kap elő, s azt felemelve, Megatánc-mintára 1-től 10-ig terjedő skálán értékelik a poént. A Raiffeisenben is jó hangulatú napot fogunk ki. „We are making money” – kiáltja egy elégedett saját számlás kereskedő, amikor a nap elején felvett pozíciója a nap végén – átmeneti veszteség után – termőre fordul.


Nem véletlen, hogy a devizakereskedők nagy része az euró/forint piacon spekulál. A hazai traderek ezt úgy ismerik, mint a tenyerüket. Egészen apró jelekből tudják, ki lehet egy megbízás hátterében, hogy csak piactesztelésről, vagy komoly vételi, illetve eladási szándékról van szó. „Azt is tudjuk, az MNB mikor interveniál” – mondja Kolba Miklós, aki büszke arra, hogy kollégái gyakran a fasthand kifejezéssel becézik. Néha ugyanis szükség van arra, hogy valaki a másodperc tört része alatt kapcsoljon, illetve kattintson, azaz lecsapjon egy-egy ajánlatra. A helyi piac ismerete tehát helyzeti előny, de ez nincs, nem lehet meg a nagy keresztárfolyamok, például az euró/dollár piacán.


A magyar kereskedők köre nem túl nagy, lényegében mindenki ismer mindenkit. Téves lenne azonban azt gondolni, hogy a hatalmas stressz miatt igen nagy a fluktuáció a szakmában. Gyorsan eldől, ki válik be és ki nem, aki pedig néhány évig bírja, arról nem csak az derül ki, hogy nem görcsöl az időszakos rossz teljesítmény és a nagy elvárások miatt, de az idő haladtával újabb és újabb tapasztalatokat is gyűjt. Az érzék mellett pedig ez is javítja a teljesítményt.


„Általában rendelünk” – ez már arra a kérdésre a válasz, hogy az ebédelést hogyan oldják meg az ING treasuryjében. Amikor a bank a Dózsa György útra költözött, egy másik osztályon dolgozó alkalmazott elégedetten mondta Kolba Miklósnak, milyen jókat fog majd sétálni felfrissülés gyanánt a Városligetben. „Ti igen, de én biztos nem jutok el odáig” – volt a válasz. A piacot egy pillanatra sem lehet magára hagyni. Amikor viszont délután öt körül vége a napnak, s kilép a bank kapuján, a profi trader azonnal ki tud kapcsolni, és nem gondol a számokra – akkor sem, ha éppen sokmilliós veszteség az aznapi mérleg. Kolba Miklós otthon már egyáltalán nem izgatja magát azon, miként állnak az árfolyamok, Liener Gábor viszont azt mondja: lefekvés előtti utolsó, illetve ébredés utáni első dolga kinyitni a laptopot, és tájékozódni.
Kosárszky Gábor szerint az idei év eddig gyengébb a tavalyinál, kevesebb a nagy piaci mozgás, amelyekre rámozdulva pénzt lehet gyártani. Az ING devizatradereinél ottjártunkkor, délután egykor még csak félig telt meg az az A4-es papírlap, amelyen a pozíciókat manuálisan is nyilvántartják. Állításuk szerint tavaly nem volt ritka, hogy 3-4 lapra fértek csak fel a kötések. A legnagyobb pörgés, a legnagyobb napi veszteség, valamint a csúcsnyereség is az emlékezetes 2003-as évhez kötődik, amikor a külföldi befektetők az erős végen kinyomták a forintot az intervenciós sávból.
Adódik a kérdés, ha valaki éveken át gyártja a pénzt a banknak, nem gondolkodik-e el azon, hogy ugyanezt az összeget magának nyerje meg, vagyis saját szakállára spekuláljon. A tréderek erre azt mondják: szükség van a bankra a háttérben. Egy-egy rossz üzlet finanszírozási igénye akkora, amekkorát magánszemélyként nem lehet bevállalni, a veszteségtől való félelem így kényszer szülte döntéseket produkálna, ami az eredményesség rovására menne. A kereskedők így is érdekeltek anyagilag a minél nagyobb profitban, az év végi bónuszok ugyanis teljesítményarányosak a szakmában. A legjobb hazai kereskedők esetében a havi bér is hétszámjegyű lehet, az év végén pedig tovább dagadhat a buksza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik