Gazdaság

Yuppie-e vagy?

Yuppie-nak lenni nem feltétlenül sikk - ez derül ki összeállításunkból, amelyben általunk yuppie-nak tituláltaktól tudakoltuk, miből áll a yuppie-ság.

A médiás: Fülöp Tamás
● 36 éves, nős
● Üzletfejlesztési és digitális médiaigazgató a TV2-nél
● Hobbija a főzés, a squash, a lakberendezés és a kortárs festészet

Yuppie-e vagy? 1

Mások szerint mindig napbarnított. Jó színét egzotikus helyszíneken szerzi be, amit nem átall rózsaszín ingekkel kiemelni – terjesztik róla egyesek. „Kubát nagyon kedvelem, de minél messzebb megyek, annál jobb. Sőt, nem bánom, ha a pihenés ideje alatt nem kell magyar szót hallanom” – vallja. Apja már idejekorán megtanította neki: „Fiam, csak olyan helyre megyünk nyaralni, ahol van aszfalt és légkondicionált szálló”. A szavak nem hullottak terméketlen talajra. Fülöp is ezeket a desztinációkat keresi, miközben otthonára is igényes. Az Új-Lipótvárosban él egy penthouse lakásban, amelyet francia art déco stílusban alakított ki. Amikor arra kérjük, definiálja ezt, iránymutatásként annyit mond: kicsit olyan a berendezés, mint a pesti Four Seasons világa. Nem csak a lakására, külsejére is különös figyelmet fordít. Öltönyeit Bécsben veszi, akárcsak casual öltözetét. E tekintetben a Tommy Hilfiger és a Ralph Lauren divatházak vonalvezetését preferálja. Szabadidejében szívesen squashol, illetve kortárs galériákat, kiállításokat látogat. Yuppie-ságát vállalja, amibe szerinte az is belefér, hogy szívesen főzőcskézik.


A partymaker: Fabricius Gábor
● 31 éves, egyedülálló
● Kreatívigazgató a Republic of Artnál
● Hobbija ismeretlen embereket megismerni, ha engedik…

Yuppie-e vagy? 2

Urbánus arc, gyakori vendége az Andrássy út éttermeinek. Másokkal közösen az ő kreatív munkája a Nagy Brit Mánia, aminek hozományaként Minit hajt. Külső szemlélők szerint: partymaker, aki előszeretettel működik visual jockey-ként (vj) a Sziget Fesztiválon vagy az A38 hajón. A yuppie-karakterjegyek ellenére mégsem hiszi magáról, hogy az volna. Azt mondja, a yuppie menedzsment oldalon mozgolódik, a menedzser pedig mindenhol helytáll, teljesítménye nem iparágspecifikus, az ő kreativitása viszont jobbára az intellektuális, kreatív vagy médiaiparban kamatoztatható. A yuppie szerinte a fogyasztásával definiálja magát. Ő pedig előző nap a Hold utcai piacon sóletezett – papírtálcáról. Sosem fizet be luxushelyekre, inkább hátizsákkal vág neki a világnak. Egy banki vezérigazgatói meetingre pedig rövidgatyában sem átall elmenni.


A pénzvilágfi: Szegner Balázs
● 33 éves, egyedülálló
● Portfóliókezelő az Equilor Befektetési Zrt.-nél
● Hobbija a sportolás, a nyelvek és az utazás
Jóképű, udvarias, sportos, minden lányos anyuka álma. Fix barátnője mégsincs. Nem szeret alkalmazkodni, ami tipikus yuppie ismertető jegy. Nem tagadja, hogy az lenne, és még csak nem is sérti a kifejezés. Évente 15-20 eltávozást engedélyez magának hosszú hétvégékre. Hosszabbra sikerült viszont ausztráliai tartózkodása, ahol januárban egy hónapig lovagolta a hullámokat. Mehet bárhová, a nyelvekkel nincs problémája: angolul, németül, franciául és oroszul beszél. Orrvérzésig dolgozik, ám a munka után szívesen lazít. Fölös energiáit síeléssel, snowboardozással, evezéssel vezeti le, de időnként felbukkan vitorlások fedélzetén is. Öltözködésében igényes. Nyakkendői, illetve azok kiválasztása és öltönyhöz passzintása reggelente gyakran késlelteti a munkába indulást.


A miniszter: Kóka János
● 35 éves, elvált; jelenleg párkapcsolatban él, egy lánya van
● Miniszter, a gazdasági és közlekedési tárcát vezeti
● Hobbija a futás, a biciklizés, a fallabda és a vitorlázás

Yuppie-e vagy? 3

Hódító típus. Legújabb, vállalt szerelme munkatársai közül került ki. Kókáról nem csak ez köztudott. Az is, hogy próbálta a marihuánát. Elsősorban azért, hogy tesztelje az illegális kábítószer fiziológiai hatásait. Emellett tény – s ez, még ha ő maga nem is beszél erről, mindenképp a yuppie-k sorába emeli -, hogy saját helikoptert birtokolt, de a ránehezedő nyomás hatására tavaly eladta a járművet, ami állítólag nem is volt csúcskategóriás. Az eredetileg orvos végzettségű, ügyes üzletember fiatal kora ellenére beverekedte magát a 100 leggazdagabb magyart számba vevő listákra. Tavaly azonban már nem mosolygott ezekben a kiadványokban. Sógora, Lepp Gyula, akivel az Elendert közösen növesztgették, azonban még tagja az elit klubnak. A filléres gondokkal ma sem küzdő üzletember kedveli a szép órákat, gyakorta hajózik együtt a vitorlásbajnok Detre-fivérekkel; jelenleg a Normafánál építteti családi házát.


A trendsetter: Vajda Judith
● 30 éves, egyedülálló
● Promóciós és üzletfejlesztési vezető a Danubius Rádiónál
● Hobbija a veteránautó-rali, a styling és a Krétakör Színház

Yuppie-e vagy? 4

Személyisége meggyőző cáfolata annak, hogy a yuppie csak hímnemű lehet. Gyakran látni a Hajós utcában felcsapott laptoppal dolgozni. Feltűnően és divatosan öltözködik, parádés szemüveg-kollekciót birtokol. Hobbi stylistnak vallja magát, legutóbb egy lánybandát sikerült átformálnia. Lehetőség szerint bringával jár, bár nem veti meg a sebességet, ekkor inkább autójának feszegeti a határait. Elismeri: a tömegigények szolgálatáért nem sokat tesz. Inkább egyfajta stílusérzékről és annak vállalásáról beszél, amikor magáról vall. Emiatt gyakran bélyegzik nagyviláginak, extrémnek, trendsetternek. Az efféle jelzők ráaggatását segíti, hogy veteránautó-ralizik és amatőr szinten bowlingozik. Kezére fúratott balkezes bowlinggolyója és saját kisszekrénye a Mammutban várja. Magát a Krétakör Színház fanatikusának vallja, s aszerint választ úti célt a nyaraláshoz, hogy a társulat éppen merre vendégszerepel. A bibionei nyaralások helyett így köt ki New Yorkban, Szöulban, és más egzotikus fesztiválhelyszíneken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik