Gazdaság

AIDS-teszt nyálból

Legalább olyan fontos a gyorsaság, mint a megbízhatóság azoknál a teszteknél, amelyek a HIV-vírus kimutatására - az AIDS megelőzésére - szolgálnak. A percek alatt működő, könnyen elvégezhető vizsgálatok lehetővé teszik, hogy az esetleges fertőzöttek még a teszt helyszínén, anonimitásukat megőrizve értesüljenek az eredményről.

Így pedig nem kell tartaniuk a megbélyegzéstől, amire hivatkozva veszélyeztetett személyek általában visszautasítják a szűréseket – s érintettségük akár örökre felderítetlen marad. Az amerikai Orasure Technologies nevű cég most a nyálból elvégezhető HIV-teszttel állt elő; ez vérvétel és tűszúrás nélkül, már 20 perc alatt is értékelhető eredményt ad.


AIDS-teszt nyálból 1

A terhességi tesztekhez hasonló eszköz a HIV1- és HIV2-vírusok azonosítására alkalmas, és a vizsgálathoz mindössze néhány csepp nyálra van szükség. A kenettel szűrőpapírba épített HIV-ellenes antitestek reagálnak, méghozzá színváltozás kíséretében; a pozitivitást a műanyag lapka ablakában megjelenő vörös sáv jelzi.

A teszt a gyártók szerint a nyugati világban elsősorban a névtelenségükre vigyázók körében lehet népszerű, ám a fejlődő országokban is nagy érdeklődésre lehet számítani, mivel segítségével a vizsgálat komolyabb laboratóriumi infrastruktúra nélkül lehetséges. Így elsősorban Afrikában és Ázsiában ajánlják a vidéki lakosság tömeges szűrésére; a 10 dolláros eszközzel a hagyományos módszerekhez képest rendkívül olcsón azonosíthatók a pozitív esetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik