Gazdaság

Egri crack

Van egy intelligens típusú-szerkezetű borocska, őt állítjuk a Borpultra ezen a héten. Az illatos boroktól sokszor azt várja az ember, hogy édes íz kövesse az édes illatot.

Mondjuk egy tokaji sárga muskotálynál, vagy hárslevelűnél egy félszáraz-félédes ízt adó maradékcukor-tartalom mesés lehet. Femininnek hajlamosak érezni e bort sokan, a szinte parfümös illat, az édesség és kerekség okán. Mármost remek szerkezetet tud alkotni az intenzív illat a száraz ízképpel, ilyen minden jelesebb pettingbor, azaz könnyű, reduktív illatos bor (Cserszegi, Irsai). Amikor pedig az intenzív illat és a száraz ízkép koncentrált és komplex borban jelenik meg, akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán.


Egri crack 1

Ilyen Gál Lajos kompozíciója, az Eszter bora. A halk szavú, tudós borász minden csinnadratta nélkül Eger legjobbjai közé sorakozott fel, ami nem semmi Egerben, mely egy kis ország, ahol számos kiváló bormestert találni mind az idősebb, mind az ifjabb generációból. Ötezer hektár, fele fehér, fele vörös, a Burgundiához hasonlatos borvidék mindkettőben képes nagy borok produkálására. Eger az egyik legjobb hely Magyarországon, van dinamikája a városnak és hallatlanul szerencsések az adottságai. A nagy történetből, a vár védelméből Eger ma már rengeteget profitál, tele van termálvizekkel, uszodákkal és strandokkal, jól elérhető az M3-ason, és mindennek a tetejébe egyre szebb borokat készítenek a talentumos egri borászok.

Gál Lajos kis kézműves pincészete 10 hektár körül jár, szortimentje igen széles, vörösei Eger elegáns, karcsú, titokzatos géniuszának pontos kifejezői. Ez a fehér bora pedig azonnali addikciót okoz, mint a crack, ez a kőkemény drog, amiről a lexikonok olyasmit írnak, hogy a crackfüggők mindenre képesek adagjuk megszerzéséért, leszokás szinte lehetetlen (még a heroinról való leszokásnál is nehezebb). A bor közepes aranysárga színét intenzív muskotályos-citrusos virágillat kíséri, élénk, fanyar, szép savai körül telt és kerek test, illatban-ízben az a halovány levendulás effekt, amit némely egri borokban szoktam érezni, utóízében kesernye. Igazi szép nyári bor ez a nívósabb fajtából, aperitifként, néhai szárnyasokból összeállított piknikhez, tenger gyümölcseihez, kagylóhoz, beszélgetésekhez jó szívvel ajánlható.

Eszter bora 2005, Gál Lajos Pincészete › Muskotályos-citrusos virágillat › Élénk, fanyar, szép savak › Szárnyashoz, tenger gyümölcseihez, kagylóhoz › 2200 forintos pinceáron

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik