Mindenki előtt ismerős a nagyáruházak halpultjai mellett álló akvárium, telezsúfolva eladásra szánt élő halakkal. A kereskedők célja az áru frissességének demonstrálása, miközben az állatok oxigénhiányos vízben, egymáshoz zsúfolva töltenek el napokat, mielőtt megennék őket. Zavarba ejtő látvány, ahogy a halak egymást lökdösve, taszigálva próbálnak a frissebb, oxigéndúsabb víz felé helyezkedni – mondta el a FigyelőNetnek Szilágyi István kurátor.
Reklám szempontjából is negatív hatást vált ki ez „látszatfrissesség”, a stressz, a felhalmozódott méreganyagok a hús minőségbeli romlását is előidézhetik. Karácsony előtt minden évben megszaporodnak a Fehérkereszthez érkező bejelentések, ahol a vásárlók a halak méltatlan tartása ellen tiltakoznak.
Szilágyi István egy precedensértékű pert is megemlít, ahol az áruház ügyvédje bebizonyította, hogy jelenleg nincs szabályozva a helyzet, az áruházi élőhaltartás átmeneti állapotnak számít a tenyésztés és a fogyasztás között. A hatóságok azonban már jártak el olyan esetben, amikor az áruházi akvárium vizében döglött patkány és elpusztult hal teteme is lebegett.
Az állatvédelmi törvény rájuk is vonatkozik, de nincs semmiféle kitétel arról, hogy mekkora férőhely kell ezeknek az állatoknak – emeli ki Szilágyi. Az Európai Unióban sehol nem teszik közszemlére az élő halat, talán ezért nincs is rá törvény az unióban sem. Készül ugyan egy EU-s szabályozás, de az a halastavakra vonatkozik.
