A cukrozás tiltásával a miniszteri tanács sem ért egyet, hiszen az északi bortermelők ott is többséget alkotnak. Cukrozásra egyébként Olasz-, Spanyol- és Görögországon, Portugálián, illetve Franciaország déli részén kívül mindenütt szükség van az EU-ban. A magyar borászatok ugyancsak ragaszkodnának ahhoz, hogy ezután is lehessen cukorral növelni a bor alkoholtartalmát.
Ha győz a cukrozást engedélyező álláspont, akkor a „természetes alkoholtartalom-növelést” a következő módokon lehetne elérni: friss szőlő, részben erjedt szőlőmust, még erjedésben levő újbor esetében sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény vagy cukor hozzáadásával. Szőlőmust esetében sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény hozzáadásával, vagy részleges sűrítéssel, cukor hozzáadásával. A bor esetében hűtéssel való részleges sűrítéssel.
