Gazdaság

Fogyasztói fieszta

A világ vezető fogyasztói elektronikai vásárán az idén hatalmas tévék, új lejátszók és vadonatúj megoldások versenyeztek.

A pálmát – egy külső bejelentéssel – mégis az Apple vitte el. Las Vegasban a Consumer Electronics Show (CES) egyik legnagyobb durranása az iPhone volt, pedig nem is ott mutatták be, csak „egészen véletlenül” éppen a seregszemle harmadik napjára időzítették a bejelentését. Steve Jobs, az Apple első embere persze nyilván tudta, hogy a CES-en az idén tarolni készül a konkurencia, a legnagyobb attrakcióként ugyanis a Microsoft cuccait harangozták be: a Vistát, az új Office-t és egy vadonatúj koncepciót, a Home Servert. Épp ezért vehetjük úgy, hogy Jobs jobbegyenese betalált, a bejelentés napján ugyanis mindenki a telefonos, 3G-s, Wi-Fi-s és Bluetooth-kompatibilis iPod-leszármazottról, az érintőképernyős iPhone-ról beszélt, s nem a Windowsról. (Más kérdés, hogy a Cisco Systems rögvest bejelentette: védjegybitorlásért beperli az Apple-t, mert az iPhone elnevezést már korábban levédette.)


Fogyasztói fieszta 1

Persze az összesen 167 ezer négyzetméteren kiállító 2700 cég a fentieken túl tartogatott még meglepetéseket. Azt, hogy otthonra ki fogja megvenni a HP által nemrég felvásárolt VoodooPC standján kiállított, autós szimulátorokhoz tervezett extrém széket, elképzelni is nehéz, ám tudása tényleg fantasztikus. Lábai hidraulikusak és így képesek le-fel mozgatni az ülőkét, amivel teljesen valósághűvé válik a gyorsulás, lassulás, és kanyarodás érzete. Pár éve még a kormányerőt vagy a zötykölődést apró motorokkal szimuláló, ma már 20-30 dollárért is kapható Force Feedback kormányok számítottak non-plus ultrának. E virtuális szék darabja viszont 15 ezer dollárba kerül, nem csoda, hogy eddig mindössze tucatnyit építettek belőle.


Fogyasztói fieszta 2

Steve Jobs és az Iphone. Időzített bomba.

A memóriák és az MP3 lejátszók fejlesztésére szakosodott Sandisk most hordozható videólejátszót hozott a CES-re, amely persze minden egyéb formátummal, így a zenével is elboldogul. A Sansa View-t – bár már a boltokban is kapható – annyira óvták, hogy nem volt szabad megérinteni a kiállított darabokat. Így maradnak a száraz tények: 10 centi átmérőjű színes kijelző, 16 milliméteres vastagság, 8 gigabájtos beépített memória, videokimenet (TV-hez vagy PC-hez való csatlakoztatáshoz), beépített hangszóró, cserélhető lítium-polimer akkumulátor. Nem rossz; nem is néz ki rosszul, és olcsóbb is, mint egy iPOD, elvégre csak 299 dollár.

Persze Amerikában is tombol az IPTV őrület. A Sanyo standjánál is százak gyűltek össze, hogy a cég legújabb, 108 coll (274 centiméter) képátlójú LCD tévéjét bámulják, pedig sokkal érdekesebb és szebb volt az LG 100 collos készüléke, amely az első ekkora és full HD, azaz nagyfelbontású, így döbbenetes képélességgel rendelkező készülék. Tűéles pontok, hihetetlen színek és szenzációs kontraszt – lehetetlen nem észrevenni. Érdekes volt az LG egy másik újdonsága is, amelynél a bámészkodók számára először érthetetlen, hogy az apró termetű, LG-pólós alkalmazott miért tolja szigorúan legalább 7 méterre a nézőket a képernyőtől. Amikor szembe állunk vele, ez rögtön kiderül. A megadott távolságról ugyanis olyan képet ad a vékonyka televízió, mintha valódi háromdimenziós filmet néznénk, mindezt pedig minden segédeszköz nélkül. Már csak elég nagy nappali kell hozzá – közelebbről ugyanis kétdimenziós és homályos a „virtual 3D” készülék képe.

Tovább versenyez egymással a Sony által kitalált Blue-ray optikai tároló (amelyből most bemutatták az eddiginél négyszer több adatot elbíró, 200 gigabájtos változatát is), illetve az ellenlábas szabvány, a 15-30 gigabájtot tároló HD-DVD. E nagykapacitású lemezeken óriási videó-állományokat lehet elhelyezni, ez teszi lehetővé az előbb említett éles képet, és – például egy film esetében – számos egyéb extrát. Az LG megjelentetett egy olyan olvasót, amely mindkét szabványt kezeli, sajnos az első tesztek szerint egyiket sem tökéletesen. Ráadásul az ára is másfélszerese annak, mintha külön-külön megvennénk egy Blu-ray és egy HD-DVD készüléket – ám legalább a törekvés figyelemre méltó.

A tévéőrületbe csendben beszállt a Microsoft is. Amerika az IPTV országos elterjedésének küszöbén áll, milliók várnak arra, hogy az élő kosármeccs-közvetítés közben egy csíkban futtathassák a bajnokság többi meccsének állását, vagy egy másik képkockában kedvenc amerikaifutball-csapatuknak is szurkolhassanak. Egyebek mellett erre hegyezték ki a Vistát is, de mint megtudhattuk, az XBox 360 játékkonzol szoftverének felfrissítése után az év közepére a konzol nemcsak játékra lesz jó, de helyettesíteni fogja az IPTV-hez nélkülözhetetlen beltéri egységet, a set-top-boxot is.


Fogyasztói fieszta 3

Bill Gates. Új vizeken.

A redmondiak legfontosabb projektje a CES-en mégis az otthoni környezetben használt adatok – levelek, dokumentumok, zenék, képek, videók – tárolására szolgáló szoftver, a Home Server volt. Ennek révén az internetre és az otthoni hálózatra kötött gép képes automatikusan biztonsági másolatot készíteni a többi PC-n, vagy az Xboxon tárolt adatokról. Sőt, bárhol feltölthetjük az otthon tárolt zenéket az MP3 lejátszóra, s nem kell laptopot vinnünk a barátokhoz, hogy levetítsük a szilveszteri buli képeit: elég a házigazda gépéről bejelentkezni a rendszerünkbe.

Érdekes, gigabájt-faló, így nem túl praktikus, bár kétségkívül látványos a Vista egyik újdonsága: képek helyett akár filmek vagy animációk is beállíthatók háttérképként. Bill Gates például egy szépen csordogáló vízeséssel igyekezett ámulatba ejteni nyitóbeszédének 4 ezres közönségét. Kérdés, az attrakciót követő taps őszinte volt-e, vagy csupán udvariassági gesztusként értékelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik