Gazdaság

Agytorna csecsszopóknak

Bizonyított tény, hogy a csecsemők testi és lelki egészsége szempontjából elsőrendű fontosságú a szoptatás. Ez - a kiváló tápértékű és számos immunanyagot tartalmazó anyatej fogyasztása mellett - erősíti a baba és az anya közötti kötődést, és ellazítja mind a szülőt, mind a gyermeket.

A brit University of Portsmouth kutatói most a szoptatás ezen utóbbi hatásából kiindulva olyan kismama-felsőruhát terveztek, amely állítólag még a bébi agyának fejlődését is segíti.


Agytorna csecsszopóknak 1

Az új top speciális, a kisbabák neurológiai vizsgálatainak elemzésével kiválasztott kontrasztos mintázatokat tartalmaz, amelyeket a csak néhány centiméteres távolságig (a mellekig) ellátó újszülöttek is észlelnek.
E minták pedig – különösen a fekete-fehér motívumok – az átlagos környezet színeihez képest erőteljesen ingerlik a kisded retináját, és azon keresztül látókérgét. Mindez egyfajta látásedzéssel ér fel, amelynek eredménye, hogy emelkedik az agyban kialakuló idei kapcsolatok, a szinapszisok száma, ami az értelem fejlődését is segíti. E folyamat ráadásul passzívan, a figyelem erőltetése nélkül zajlik.

A ruha mindemellett sajátos, a szoptatást megkönnyítő ergonómiával rendelkezik. Úgy szabták ugyanis, hogy a táplálás csupán a keblek felderítése által is lehetővé váljon – nem szükséges tehát az egész felsőrészt feltűrni, s felfedni a hasat, amit a kismamák különösen nem kedvelnek. Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy az újdonsült anyák kedvvel táplálják kicsinyüket, így kisebb a valószínűsége, hogy tejük elapad. A speciális felső – a Groe nevű babaruhacég forgalmazásában – immár kereskedelmi forgalomban is kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik