Gazdaság

Folyékony épületek

Manapság még az épületek elengedhetetlen része, mondhatni egyik lényege a szilárd fal. Ez adja a homlokzatot, ez választja el a tereket, és a falak kialakítása, a különböző típusok kombinációja és díszítése maga az épület.

Amerikai építészek most ezzel a hagyományos szemlélettel szakítottak: a digitális víz nevű koncepciójukban folyékony térelválasztókat alkalmaznak.


Folyékony épületek 1

A vízfalak és vízfüggönyök alkalmazása dekorációként vagy látványelemként már nem újdonság, ám az amerikai Massachussets Institute of Technology (MIT) mérnökei a már létező technológiát némi intelligenciával is kiegészítették. Így a falat előállító szórófejeket számítógéppel vezérelhető, tintasugaras nyomtatóhoz hasonló, viszont annál jóval nagyobb öntözőrendszerbe építették. Ez úgy lövelli ki a fal kialakításához szükséges vízcseppeket, ahogyan a képernyők a digitális képeket kiadó pixeleket, így lehetőség van úgy módosítani a permet útját, hogy a folyadék időnként megszakadva képeket és feliratokat is megjeleníthet. Mi több, a rendszer színes képek közvetítésére is képes. Emellett mozgásszenzorokkal is felszerelték, aminek köszönhetően az egységes vízfüggöny az előtte megjelenő személyt érzékelve ajtóként szétnyílik. E képességet az MIT olyan magas szintre kívánja fejleszteni, hogy a vízfalon később akár egy nagy erővel elhajított, gyorsan száguldó labda is szárazon röpülhessen át.

A digitális vizet elsőként 2008-ban Spanyolországban, a zaragozai világkiállítás alkalmával mutatnák majd be, ahol többek között ezt a megoldást használva építenék meg az expo főépületét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik