Gazdaság

Rába-láz

Tulajdonosi átrendeződés hajtotta fel sokéves csúcsra a gépgyártó árfolyamát.

Több tulajdonosi bejelentés nyomán elképesztően magas forgalom mellett, 13 százalékkal ugorva, 2241 forintig menetelt hétfőn a Rába részvénye. A papírok ezzel fundamentálisan már nem indokolható szintre érkeztek; a száguldás oka egyértelműen az, hogy a piacon egymást érik a cég felvásárlásával kapcsolatos pletykák.

Június 27-én az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hosszú idő után megvált 10,8 százalékos Rába-pakettjétől, a vevő pedig a salgótarjáni székhelyű SVT-Wamsler Háztartástechnikai Zrt. volt. A cégről nem sokat tudni, ugyanakkor a cégbírósági adatokból kikövetkeztethető, hogy a Buda-Cash Brókerház fő tulajdonosa, Pintér Zoltán állhat mögötte. A tranzakció 1400 forintos árfolyamon történt, amit a bejelentéskori 1900 forintos piaci kurzus mellett nehéz megmagyarázni. Talán a felek között a szerződés hónapokkal korábban köttetett, vélhetően az aktuális 180 napos átlagáron (megközelítőleg 1400 forint volt ugyanis a 180 napos forgalommal súlyozott átlagár a tranzakció pillanatában).

Az alacsony tranzakciós ár nem ijesztette el a befektetőket: a Rába a bejelentést követően eszeveszett száguldásba kezdett, és brókerkörökből származó információk szerint a vételi oldalon éppen a Buda-Cash jeleskedett. Mindeközben azonban érkezett egy bejelentés a részvények másik nagy vevőjétől is: hétfőn az észt Trigon Capital jelezte, hogy az áprilisban befolyását 5 százalék fölé növelő befektetési alapjuk immár 10 százalék felett áll. A bejelentés és a Buda-Cash vételi nyomása együttesen okozta a 13 százalékos emelkedést.

Egyelőre semmilyen konkrétum nem ismert, a piacon csak találgatások keringenek, azonban régóta nyilvánvaló, hogy a szétaprózott tulajdonosi szerkezet, valamint az elmúlt években bemutatott látványos reorganizáció következtében a Rába felvásárlási célpont lehet. A kérdés csak az, ki állhat a háttérben, hiszen a nyugat-európai gépiparban még mindig inkább a tevékenységek kiszervezése a jellemző tendencia, semmint az akvizíciók. Orosz befektetők ugyanakkor az elmúlt hónapokban jelentős gépipari felvásárlásokat hajtottak végre a környező országokban, így könnyen elképzelhető, hogy a Mol után még egy társaság akad a magyar tőzsdén, amellyel kapcsolatban keletre vezetnek a szálak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik