Gazdaság

Nanofoci-siker

Szép díjat szereztek a minap hazai diákok a RoboCup nevű nemzetközi robotfoci-bajnokságon; nyíregyházi középiskolások csapata Atlantában, a Junior RoboCup versenyen, a „prezentáció” kategóriában világelső lett.

Az idei döntő azonban nem csak emiatt említésre méltó: most először mutattak be focizó nanorobotokat, amelyek sikerén felbuzdulva a szervezők jövőre már új kategóriában, a nanofoci szekcióban is várják a jelentkező csapatokat.


Nanofoci-siker 1

A svájci székhelyű The RoboCup Fede-ration elsődleges célja, hogy a versenyein részt vevő kutatók eredményein alapulva 2050-re olyan humanoid gépeket fejlesszenek, amelyek legyőzik majd az aktuális futballvilágbajnokot. Addig is üdvözlik a robotfocival kapcsolatos kutató-fejlesztőmunka egyéb hozadékait is. Ilyen, a szervezők által nem várt fejlemény a nanofoci megjelenése is: ez elsősorban a Carnegie Mellon University, az amerikai tengerészeti akadémia, a kanadai Simon Fraser University és a svájci szövetségi technológiai intézet kutatóinak köszönhető. A tudósok ugyanis mikroszkopikus méretű mechanikus eszközök fejlesztése közben rájöttek, hogy mütyürjeikből akár futballozásra is alkalmas csapatokat is összeállíthatnak.

A csak mikroszkóp alatt látható, mindössze a milliméter egyötvenedével felérő méretű focistákat szilíciumlapkákból faragták ki a tudósok, és a haj átmérőjének megfelelő labda, valamint a mikrocsipre telepített futballpálya is ebből a félvezetőből készült. Mivel a játékosoknak egyelőre nincs belső intelligenciájuk, most a fizikai paramétereik tökéletesítése van napirenden: az idei verseny során így a játékosoknak 2 milliméteres távfutást kell teljesíteniük, valamint bizonyítaniuk szlalomozó és labdakezelési képességeiket. Mindezt egy, a szilíciumlapkára irányított mikroszkóp, az abba épített kamera által közvetített kép alapján követhetik a nézők.

A fejlesztők úgy vélik, hogy a nanofoci nagy jövő előtt áll, ezért a jövőre szervezett RoboCup sorozatban a már létező Négylábú, Emberszabású, Közepes Méretű, Kicsi, és Szimulációs kategóriák után Nanoliga beindítását határozták el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik