Gazdaság

Verseny a Holdra

Három évvel ezelőtt, 2004 októberében sikerült a kozmoszba jutnia az első, kormányzati támogatás nélkül fejlesztett űrhajónak, a SpaceShipOne nevű űrrepülőnek.

A fejlesztők részben az X-Prize nevű 10 millió dolláros díj ösztönző hatásának is köszönhetik sikerüket. A rekordösszegű pénzjutalmat kifizető alapítvány ezen az eredményen felbuzdulva most újabb versenyt hirdetett: 2 millió dollárt ígér annak a vállalkozásnak, amely új és hatékony holdkompot – azaz az égi kísérőnk felszínén landolni képes egységet – fejleszt.


Verseny a Holdra 1

A pályázat célja, hogy meggyorsítsa egy leendő holdbázis kiépítését; ehhez ugyanis a kutatók szerint elengedhetetlen egy olyan eszköz, amely megbízhatóan és viszonylag olcsón közlekedhet, szállíthat hasznos terheket egy, a Hold körül keringő űrbázis, valamint az égitest felszíne között. Az előírások szerint e kompnak függőleges irányú fel- és leszállásra kell képesnek lennie, mégpedig úgy, hogy precízen manőverezve akár kráterek és sziklák között is biztonságosan földet érhessen.

Az X-Prize alapítvány az amerikai Northrop Grumman céggel közösen szervezi majd azt a versenyt, amelyen a pályázó cégek bemutatathatják agyszüleményeiket. A kiírás szerint a benevezett eszközöknek legalább száz méter magasra kell emelkedniük, muszáj minimum 3 percig a magasban maradniuk, majd egy, a felszállás pontjától száz méterre lévő kijelölt területen landolniuk.

Eddig kilenc cég felelt meg az előzetes kiírásoknak – közülük a legígéretesebbnek az Armadillo Aerospace kompja tűnik; ez a moduláris felépítésű eszköz hidrogén-peroxid meghajtású rakétákkal próbál majd röpülni, és máris mintegy 25 kilogramm hasznos terhet emel fel. A megmérettetésre október 27-én, Új-Mexikóban kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik