Gazdaság

A BSA világviszonylatban

az eddigi legnagyobb rajtaütését jelentette be. A Business Software Alliance (BSA) egy Amerikában és Európában is tevékenykedő - üzleti titokra hivatkozva egyelőre meg nem nevezett - médiacégre csapott le.

E társaság, a nála talált illegális szoftverek értékének megtérítésén felül 2,5 millió euró (640 millió forint) értékben fizetett kártérítést a BSA-nak. Az eset rávilágított, hogy nemzetközi szinten sincs minden rendben a céges szoftverhasználattal.

Windows futhat
a Sun Microsystems 64 bites rendszerein is a jövőben, miután a két cég a stratégiai együttműködés bővítéséről állapodott meg. E szerint a Windows Server operációs rendszer futhat majd Sun szervereken, a Sun Solaris rendszereket pedig a redmondi cég szoftverei támogatják majd.

Holdraszállásért ajánl díjat a Google.
A Lunar-X-díj – az első sikeres magán „űrrepülőt” is inspiráló Ansari X-díjhoz hasonlóan – 30 millió dollár jutalmat ajánl annak a csoportnak, amely a Hold felszínére juttat egy 500 méter megtételére képes, adatokat is küldő holdjárót.

Az internet hatósági ellenőrzését
is támogatja a németek 65 százaléka – derült ki a ZDF televízió felméréséből. A német belügyminiszter, a kancellár támogatásával, az iszlám terrorizmus elleni harcra hivatkozva a számítógépes rendszerek és az internet szigorúbb ellenőrzését javasolja.

A rendőrség és az adóhatóság
is használja a Google Earth szoftverét Amerikában. A szabálytalan építkezések ellenőrzése mellett például a marihuána ültetvények leleplezésében is segít a térképszoftver. GPS adatokkal a dealerek mozgását nyomon követve, és azt a térképen megjelenítve, sikerült is felderíteni egy több ültetvényből álló illegális birtokrendszert.

Új HD-DVD szabványt jegyzett be
a DVD Forum. A háromrétegű lemezen 51 gigabájt tárolható majd, ami egy gigával több, mint a legnagyobb, kétrétegű Blu-ray lemez kapacitása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik