Gazdaság

Tovább cukrozhatjuk a bort

Több tagállam tiltakozott az EB javaslata ellen, amely megtiltaná a borok cukorral történő „feljavítását”: a blokkoló kisebbségnél is jóval szélesebb körű ellenállás miatt ebből valószínűleg nem lesz semmi – írja a Világgazdaság.

A szárazcukrozás betiltása elsősorban az olasz és a spanyol termelőknek jött volna jól, akik kedvezőbb éghajlati adottságaik okán nem szorulnak rá erre a technikára. Brüsszel éppen azért emelte be a javaslatcsomagba, hogy kizárólag mustot lehet édesítőszerként használni, hogy megnyerje a déli tagországok támogatását a reform másik eleméhez, amely 200 ezer hektárnyi szőlő felszámolását indítványozta a túltermelés visszafogására.

Cukortilalom hiányában azonban bennfentesek szerint az ültetvények kivágásának elrendeléséhez sem lesz meg a szükséges többség a miniszteri tanácsban. Brüsszel korábban azzal revolverezte a tagállamokat, hogy ha a reformcsomagnak ezt a két elemét kigolyózzák, akkor inkább visszavonja az egész javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik